Matematik

Hjælp, (den er svær)

08. december 2008 af myself12 (Slettet)

har problemer med denne opgave som jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal gribe an, måske noget med 3-trins reglen, men aner ikke hvordan, så håber der er en der kan hjælpe:

Funktionen f er givet ved f(x) = 3x^2-6x+5

1) bestem en ligninging for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)).

2) Bestem en ligninging for den tangent, der har hældningskoefficienten 12

3) bestem en ligning for den tangent, der er parallel med 3y+27=9x

4) Bestem en ligning for den tangent, der står vinkelret på linjen med ligningen 2y+x-4=0


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2008 af Sherwood (Slettet)

Du kan godt bruge tretrinsreglen, men det vil da være spild af tid. Differentier blot ud fra reglerne, du kender.


Svar #2
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

ved ikk hvordan jeg skal bruge disse regler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2008 af Sherwood (Slettet)

#2 Kan du ikke differentiere funktionen?


Svar #4
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

jo kan jeg da godt :)

er det bare det eneste man skal gøre?

f(x) = 3x^2-6x+5

f'(x) = 6x-6

er det bare det eller?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. december 2008 af Sherwood (Slettet)

Nu er du da i hvert fald godt på vej. Lad os se på opgave 1).

Du skal finde tangenten, og du har en x-værdi til røringspunktet. Beregn nu f(2) så du også har en y-værdi. Herefter beregner du f'(2), som jo er diff-kvotienten og derfor svarer til a.

Da vil du kunne isolere b: y=ax+b

og herefter skrive tangenten op.


Svar #6
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

Ved ikk rigtig hvordan jeg skal regne f(2)..

men kan godt finde ud af det sidste hvis jeg havde f(2)


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. december 2008 af mathon

f '(2) = 6*2-6 = 6

1)   y-5 = 2(x-2) ...........


Svar #8
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

tak mathon...

men skal jo finde ud af hvordan man regner y-værdien...? ved ikke hvordan du kommer frem til y-5 = 2(x-2)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. december 2008 af mathon

2)   f '(xo) = 6xo - 6 = 12

3)    f '(xo) = 6xo - 6 = 3

4)    f '(xo) = 6xo - 6 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. december 2008 af mathon

#8

f(2) = 3*22-6*2+5 = 5


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. december 2008 af Sherwood (Slettet)

Har du helt glemt: f(x) = 3x^2-6x+5

Indsæt 2 på x's plads og beregn så y.


Svar #12
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

forstår ikke om du laver de forskellige opgaver eller om du kun snakker om opgave 1?


Svar #13
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

f(x) = 3x^2-6x+5
y = 3*2^2-6*2+5
y = 36-12+5
y = 29
 


Svar #14
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

er det rigtigt og hvordan kommer jeg videre?


Svar #15
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

hov fejl!
 

f(x) = 3x^2-6x+5
y = 3*2^2-6*2+5
y = 12-12+5
y = 5


Svar #16
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

tror jeg er færdig med 1'eren nu:

Da man skal finde frem til en ligning for en tangent, skal man have en ligning af formen: y = ax+b. Derfor skal man finde frem til a, b og y:

f(x) = 3x^2-6x+5
f'(x) = 6x-6

Røringspunktet er: (2,f(2))
Det vil sige at jeg skal finde frem til y værdien:
f(x) = 3x^2-6x+5
y = 3*2^2-6*2+5
y = 12-12+5
y = 5

Det vil sige at røringpunktet er: (2,5)

Nu regner jeg så f'(2), som er diff-kvotienten og derfor svarer til a:
f '(2) = 6*2-6 = 6

Derved kan man så isolere i ligningen:
y = ax+b
5 = 6*2 + b
b = 6*2-5
b = 7

det vil sige at ligningen til tangenten er: y = 6x + 7
 


Brugbart svar (1)

Svar #17
08. december 2008 af Sherwood (Slettet)

b=-7

!

Men ellers er det rigtigt.


Svar #18
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

hvordan bliver det -7


Brugbart svar (1)

Svar #19
08. december 2008 af Sherwood (Slettet)

5 = 6*2 + b
b = 6*2-5
 

Du rykker bare b over på den anden side. Du bliver nødt til at trække b fra på begge sider af lighedstegnet.

Således:

-b=6*2-5 <=> -b=7 <=> b=7

Måske var det nemmere, hvis du bare trak 6*2 fra på begge sider:

5=6*2+b <=> 5-6*2=b <=> 7=b


Svar #20
08. december 2008 af myself12 (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.