Matematik

Bevis af 2. ordens dif.ligning

10. december 2008 af 10eren (Slettet)

Hej alle.....

Er der nogle, der kan hjælpe mig med at bevise:

y'' = -k2*y

Jeg ved at jeg skal komme ind på wronski-dertimaten.. Men kan ikk helt gennemskue beviset..

Tak på forhånd ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2008 af MarsDK (Slettet)

 bevise hvad :P?

Den fuldstændige løsnings form vel?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal ikke bruge Wronski her, du skal bare finde den karakteristiske ligning og løse den. Har du en ligning af typen homogen 2. med konstante koeffecienter, som du har her, lad os tage udgangspunkt i:

y''+ay'+by=0, så finder du først den såkaldte karakteristiske rod af ligningen λ2+aλ+b=0. Vi starter faktisk med at gætte en løsning, nemlig y=exp(λ*x). Prøv at sætte den ind i din ligning!

Så kan der være tre tilfælde 1) to forskellige reelle rødder, 2) to kompleks konjugerede rødder og 3) en reel dobbeltrod.

Så har du lidt at begynde med.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2008 af mathon

vis at

y = f(t) = c1*cos(kt) + c2*sin(kt)
er en løsning

det kan bevises, at

y = f(t) = c1*cos(kt) + c2*sin(kt) er den fuldstændige løsning...


Svar #4
10. december 2008 af 10eren (Slettet)

Okay mange tak...

Er der nogen der kan hjælpe mig med, at y = f(t) = c1*cos(kt) + c2*sin(kt) er den fuldstændige løsning.

Jeg ved at jeg skal bruge nogle hjælpefunktioner, men kan ikke helt gennemskue hvilke..


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2008 af sigmund (Slettet)

Jeg ved ikke, om følgende hjælper dig. Det er sikkert det samme, som står i din bog: http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html#anden 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/144220


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2008 af sigmund (Slettet)

Ja, det bevis er et af dem, som mathon skrev ind her på et tidspunkt. Er der ikke lavet et centralt sted til sådanne udledninger her på Studieportalen. Måske mathon skulle skrive beviset ind i afsnittet om differentialligninger i Lektiewikien.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2008 af Jekoa (Slettet)

Tusind tusind tak... Har prøvet at forstå beviset, som du har skrevet... Og nu har jeg endelig forstået det - YES ;-)

Skal nemlig fremlægge om beviset..

Vil du ydermere hjælpe mig med, hvad den fuldstændige løsning til nedenstående dif. ligning er?? Så vil jeg være super glad (mere end i forvejen ;-)  )

y'' = ay'+k2y=0


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. december 2008 af Jekoa (Slettet)

Det var godt nok heldigt, jeg lige opdagede det her indlæg ;-)


Svar #10
10. december 2008 af 10eren (Slettet)

Hehe ja, der var du heldig Jekoa ;-)

Tusind tak for hjælpen, også fra mig :-)

Jeg har også forstået det nu........!! Hurra


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

#8

Løsningen: y1= exp(λ1x) og y2=exp(λ2x), hvor λ=(a+/-(√a2+4k2))/2


Skriv et svar til: Bevis af 2. ordens dif.ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.