Kemi

Sammensætning af elementarreaktioner

14. december 2008 af 2006a01 (Slettet)

Halløj :)

Er det muligt at udregne et hastighedsudtryk for en første ordens reaktion ved at sammensætte kendte elementarreaktioner, ligesom hvis det var en anden ordens reaktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2008 af Arctan (Slettet)

 Ja, det gælder alle ordner.

En førsteordens reaktion er fx 2NO2Cl → 2NO2 + Cl2, hvis hastighed eksperimentelt har vist sig at være v = k[NO2Cl]. Reaktionen kan deles op i en totrins sekvens af elementarprocesser:

NO2Cl → NO2 + Cl•               (langsom)

NO2Cl + Cl• → NO2 + Cl2      (hurtig)

...hvor Cl• kaldes et reaktivt intermediat (et radikale). Fordi det hastighedsbestemmende trin for reaktionen er en elementarproces kan vi forudse dets hastighedsudtryk ved at kigge på reaktanternes koefficienter. Koefficienten for NO2Cl i dets relative langsomme nedbrydning til NO2 og Cl• er 1. Derfor kan vi anslå, at hastighedsudtrykket for hele reaktionen er v = k[NO2Cl], som i øvrigt passer med det eksperimentielle målte hastighedsudtryk.


Svar #2
14. december 2008 af 2006a01 (Slettet)

Ja, det var også lidt det jeg selv havde tænkt, men tænkte om man ikke også kunne udlede det på en eller anden måde?

Jeg har forsøgt lidt på det selv, men ved ikke rigtig og det er rigtigt det jeg har gjort, men nu har jeg vedhæftet det som fil,  hvis der er en, der har tid til at kigge på det :)


Svar #3
14. december 2008 af 2006a01 (Slettet)

jeg kan ikke lige finde ud af at få vedhæftet den fil, men så bare første spørgamål :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2008 af Arctan (Slettet)

#2.

Hvad mener du med at udlede det? Enhver reaktion kan opskrives ved hjælp af en sekvens af nogle elementarprocesser og ved hjælp af disse elementarprocesser kan man anslå et hastighedsudtryk, som følge af kollisionsprincippet.


Svar #5
15. december 2008 af 2006a01 (Slettet)

Jeg mener, at hvis man sammensætter hastighedsudtrykkene for elementarreaktionerne, så man får et samlet hastighedsudtryk, (med de forskellige hastighedskonstanter lig en samlet hastighedskonst (k1 * k2*...*kn = k)) kan man finde en ligning for et eventuelt mellemprodukt, hvori mellemproduktet ikke indgår, og på den måde eliminere mellemproduktet fra det samlede hastighedsudtryk ved at indsætte ligningen for mellemproduktet i det samlede hastighedsudtryk, hvorefter man kan udlede det hastighedsudtryk for reaktionen, der gør sig gældende.. Jeg ved, at det kan lade sig gøre for 2. ordens reaktioner, men jeg er ikke på 1. ordens reaktioner.? Forstår du hvad jeg mener? :-/

Reaktionsskemaet for totalreaktionen:
C4H9Cl + H2O -> C4H10O + HCl


Hastighedsudtryk: v = k * [C4H9Cl]

Elementarreaktionerne:

C4H9Cl -> C4H9+ + Cl-                      v1 = k1 * [C4H9Cl]
C4H9+ + H2O -> C4H11O+                v2 = k2 * [C4H9+] * [H2O]
C4H11O+ -> C4H10O + H+               v3 = k3 * [C4H11O+]


Svar #6
15. december 2008 af 2006a01 (Slettet)

Forresten hvad er kollisionsprincippet?


Skriv et svar til: Sammensætning af elementarreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.