Matematik

ligning for toppunkter

27. oktober 2004 af bingo (Slettet)
har lidt problermer med følgnde opgave:
bestem koordinatsættet til toppunktet for parablen y=(t-2)x^2+2x-t, t ikke = 2
Når t gennemløber r\\{2}, gennemløber toppunkterne en kurve, der er graf for en funktion f. bestem foreskriften for f.

Jeg har fundet koordinaterne til toppunktet:
-2/(2t-4) og (-4-4t^2+8t)/(4t-8)
Men hvordan beregner jeg funtionsforeskriften?? jeg behøver ikke nødvendigvis et facit, men en hjælp til hvordan ville være rar!

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2004 af Alexandra (Slettet)

Hey Bingo
ville høre om du har fundet ud af opgaven for sidder med den samme og kunne godt bruge lidt til hvordan den ska løses..

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. december 2004 af frodo (Slettet)

du gør det, at du siger: x=-2/(2t-4) y=(-4-4t^2+8t)/(4t-8)

Isoler da t i dem begge, og sæt lig hinanden, og isoler for y, og du har en forskrift.

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2005 af Alexandra (Slettet)

mange tak for hjælpen men har et problem kan simpelthen ik få isoleret t i ligningerne, får hele tiden noget forkert.. håber en kan hjælpe meget hurtigt..

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2005 af frodo (Slettet)

x=-2/(2t-4) <=> 2t-4=-2/x <=> t=8-4/x

y=(-4-4t^2+8t)/(4t-8) <=> y=(-t^2+2t-1)/(t-2)

okay.. Det er vanskeligt at isolere t i den her, så, vi gør det, at vi indsætter den ovenfor fundne værdi af t:

y=(-t^2+2t-1)/(t-2)=(-(8-4/x)^2+16-8/x-1)/(8-4/x-2)

Det er i princippet funktionen for toppunkternes koordinater, men den kan sikkert gøres lidt pænere at kigge på!

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2005 af Alexandra (Slettet)

Mange tak Frodo.. men forstår ik helt hvordan du kommer frem til)=
(-(8-4/x)^2+(16-8/x-1))/(8-4/x-2)
kan du prøve at forklare det kan godt se du har sat ind værdien for t ind men hvis jeg gør det får jeg
(-(8-4/x)^2 + 2*(8-2/x)-1)/((8-4/x)-2)
hvordan kommer du frem til dit resultat??


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2005 af Alexandra (Slettet)

Nu har jeg fundet ud af det.. Mange tak for hjælpen det var pænt af dig :)

Skriv et svar til: ligning for toppunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.