Matematik

vektor bestem k

15. december 2008 af skjern14 (Slettet)

Hej

Er meget ny inde for det her område af matematikken.

Har fået opgivet to vektorer a=(3,-7) og b= (10,2)

Jeg skal bestemme tallet k, så de to vektorer a og d = a + k * b udspænder et parallelogram med arealet 38

Er bare helt blank har prøvet at løse det som en ligning. Forsøgt med determinant-Ved at jeg skal bruge det til at finde arealet med. Men jeg kan bare ikke gøre det omvendt.

Håber der er nogen der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2008 af dnadan (Slettet)

Hint A=38=|det(a,b*k)|


Svar #2
15. december 2008 af skjern14 (Slettet)

hej tak for svar

Vil det så sige at k er 0,5 da detI(a,b)I er 76


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2008 af dnadan (Slettet)

arealet er nu engang 38 og ikke 76


Svar #4
15. december 2008 af skjern14 (Slettet)

ja ok

Tak for hjælpen

kan vist bare ikke ramme den rigtige tangent idag. Prøver igen imorgen.

Tror at opgaveformuleringen forvirer mig: bestem k så de to vektorer a og d = a + k * b udspænder et parallelogram med arealet 38. Er både vektor a og d så = a + k *b
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2008 af dnadan (Slettet)

Åh undskyld, havde ikke set, at vektor d også indeholdte vektor a.

Heraf må det være:

A=38=|det(a,d)|=|det(a,a + k * b )|


Svar #6
16. december 2008 af skjern14 (Slettet)

OK

Men er stadivæk ikke helt med hvorfor er |det(a,d)|=|det(a,a + k * b )|
 

Og hvordan kommer jeg videre så jeg får fundet mit k.

Ja beklager men er bare gået helt død i den her...


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2008 af dnadan (Slettet)

Arealet af et paralellogram udspændt af vektorene a og d er givet ved:

A=|det(a,d)|, hvor A=30 og vektorene kendes. Du får en lineær ligning ud af det i sidste ende.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2008 af dnadan (Slettet)

A=38* (der var jeg hurtig igen:P)


Svar #9
16. december 2008 af skjern14 (Slettet)

38 = a + k*b

Er vi ude i sådan noget. Jeg regner og jeg regner men synes ikke rigtig at jeg kan komme frem til noget fornuftigt resultat


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2008 af dnadan (Slettet)

Nej vi er ude i determinanten.

Den nummeriske værdi af determinanten er lig arealet.

Dvs.

A=38=|det(a,d)|=|det(a, a + k*b)|=.... (Du har dine vektorer, slå op i bogen, og find ud af, hvordan man finder determinanten).


Svar #11
16. december 2008 af skjern14 (Slettet)

Ok nu skriver jeg lige hvad jeg tænker.

Er med på at A=38=|det(a,d)| men jeg kan ikke finde i nogen bøger hvor der står andet end Idet(a,b)I = a * b og det kan jeg sagtens udregne, men du skriver Idet(a, a + k*b)| Hvorfor a,a ,hvad gør man når der er et k inde i parantesen. Har kigget i alle de bøger jeg har og kan simpelthen ikke finde svaret 

Og ja jeg ved godt jeg har mine vektorer a=(3,-7) og b = (10,2) og når jeg udregner determinanten af det får jeg 76 men????


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2008 af dnadan (Slettet)

vektor d er jo netop givet ved a+k*b

Og i øvrigt er det ikke lig a*b, dette er ikke skalarproduktet, men determinanten.

Hvorfor udregner du den determinant?

Løs ligningen:

A=38=|det(a,d)|

Indsæt det du kender, du kender alt undtagen én konstant, denne skal du beregne.


Svar #13
16. december 2008 af skjern14 (Slettet)

ok tror jeg har den nu k = 0,5

Tak for hjælpen


Skriv et svar til: vektor bestem k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.