Fysik

Matematisk spørgsmål til fysik

18. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Hvorfor kan man udskifte r (cirkel) med a (ellipse), når jeg har udledt den mekaniske energi for en cirkel og så ønsker den for en ellipse?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Det kan du vel heller ikke direkte.


Svar #2
18. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Men kan du så fortælle mig hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Jeg er ikke med på sammenhængen. Under antagelse af energibevarelse vil ligningerne kunne omskrives til at gælde for både en cirkel og en ellipse.


Svar #4
18. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Okay:

Den mekaniske energi for en cirkel i et gravitationsfelt er givet ved:

E(mek) = -G((m*M)/2r)

Den mekaniske energi for en ellipse i et gravitationsfelt er givet ved:

E(mek) = -G((m*M)/2a)

Hvorfor må man det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Jeg tror ikke, du direkte kan skifte r ud med a. Der ligger en udledning bag den anden formel.


Svar #6
18. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Kan det have noget at gøre med, at da Kepler arbejdede med ideen om epicykler, så fandt han ud af, at hvis et punkt på ellipsens omskrevne cirkel skar lilleaksen samtidig med Mars (punkt på ellipsen), så ville de begge være lig den halve storakse a pga ellipsens symmetri. Og da cirklens radius er konstant må den altid være a?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Det skal jeg ikke kunne udtale mig om.


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. december 2008 af silur (Slettet)

Du bliver vildledt af dit undervisningsmateriale, der lader det fremstå som om energiudtrykket for cirkelbevægelsen ved indlysende betragtninger kan almindeliggøres til at gælde for ellipsebevægelsen. Det forholder sig omvendt. Man udleder et energiudtryk for ellipsebevægelser som let specialiserer til cirkelbevægelser.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Vi har for den totale mekaniske energi:

E=G*M*m/2*r - G*M*m/r = -G*M*m/2r, læg mærke til, at den totale energi svarer til ¨det negative af den kinetiske energi. Hvis du vil have det yderligere udpenslet, så skriv til mig


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Glemte lige: Vi skal bare, at  sige, at ligningen holder, for en elliptisk bane, hvis vi erstatter r med a, den halve storakse, så vi får det, du har skrevet i #4


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Tegner du en cirkel med massemidtpunkt M (ekcentricitet=0), og tegner du desuden for eksempel tre ellipser (ekcentriciteter 0.5, 0,8 og 0,9), så kan du lave dem sådan, at de alle har samme halve storakse, det vil sige, at de har samme totale mekaniske energi. Prøv at tegne det!


Skriv et svar til: Matematisk spørgsmål til fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.