Matematik

Jordens energibalance

26. december 2008 af Bibliotekaren1945 (Slettet)

Er der nogen, der kan løse nedenstående opgaver?

1) Jordens radius er 6378,4 km og afstanden til Solen er 150.000.000 km. Beregn energiindstrålingen per sekund på en kvadratmeter på Jorden vinkelret på solstrålerne.

2) Følgende symboler er relevante i sammenhænge om Jordens energibalance: R er Jordens radius, T er Jordens gennemsnitstemperatur, σ er Stefan-Boltzmanns konstant og I = 950 W/m^2. Indstråling: I*πR^2. Udstråling: 4πR^2*σT^4. Sæt de to størrelser lig hinanden og find Jordens middeltemperatur.


Svar #1
26. december 2008 af Bibliotekaren1945 (Slettet)

π = pi


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Du opgiver selv Indstrålingen som 950 W/m2. Stefan-Boltzmanns konstant er 1,38*10-23 Joule/K, og så skal du bruge, at 1000 W = 3,6*106 Joule/time. Normalt regner man med en Indstråling på 1350 W/m2, og da jordens temperatur holder sig nogenlunde konstant, så må indstrålingen være lig udstrålingen, som dog har forskellig frekvens, den fra Jorden er langbølget. Når du sætter de to udtryk lig hinanden får du T=(I/(4σ))1/4. Du skal selv bakse med enhederne, så du bruger de samme hele opgaven igennem. jeg vil tro, at det er det, der er det centrale her.


Skriv et svar til: Jordens energibalance

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.