Fysik

Wiens forskydningslov / Overflade temp.

03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 Hej .

Hvordan udregner jeg overflade temperaturen af fx. solen - ved hjælp af Wiens forskydningslov?

λmaks = 2,90 *10^-3 m*K / T

Jeg kender lambda maks men skal udregne temperaturen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2009 af mathon

λmax*T = k

T = k/λmax   

T = (2,90*10-3 m*K)/λmax


Svar #2
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

mange tak .. det var også sådan jeg havde tænkt . ville bare lige være sikker .tak (:


Svar #3
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 λmax angives i nm eller hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2009 af mathon

i m(eter)


Svar #5
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 Hvad er det så det skal ganges med?

10^7 ?


Svar #6
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 nej, 10^9 ikk ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2009 af mathon

når
λmax = a nm = a*10-9 m

fås
T = (2,90*10-3 m*K)/(a*10-9 m) = (2,90*10-3+9*a) K = (2,90*106*a) K


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. januar 2009 af mathon

tastfejl:

T = (2,90*106*a) K   →   T = (2,90*106/a) K
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. januar 2009 af mathon

...eller skrevet

                                                    T = (2,90/a)*106 K


Svar #10
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 Jeg kan bare ikke få det til at passe :s

Jeg har målt en 12 W glødelampe:

λmax = 534,7 nm --> 5,35^-07 m

T = (2,90 / 5,35^-07) * 10^6 K

T = 3,64^11

Det kan jo ikke passe? :s


Svar #11
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 eller hvis jeg bruger den du først skrev:

T = (2,90*10-3 m*K)/5,35^-07

T = 363,81 K

Men det er jo 90C eller sådan noget . kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. januar 2009 af mathon

T = (2,90*10-3 m*K)/(534,7*10-9 m) = (2,90/534,7)*106 K = 5423,6 K = (5423,6-273) C
≈ 5150 C


Svar #13
03. januar 2009 af Sl1 (Slettet)

 Det kan jo ikke passe :s

Solens overflade temperatur er 5800 K, så kan en glødepærer jo ikke være 5423,6 K.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Er det data fra et forsøg eller er det bare en opgave?

I tilfælde af det sidste, skal du nok ikke vurdere resultatet særlig konkret hvis blot du har regnet rigtigt efter mathons forskrifter. Men ellers kan jeg da oplyse at Wolfram (tungsten) glødepærer kan blive op mod 5000 grader varm.


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Undskyld, det er mig der husker forkert. Knap 4000 grader ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tungsten


Skriv et svar til: Wiens forskydningslov / Overflade temp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.