Matematik

Vektorer i rummet: Bestemmelse af plan udfra linie + punkt mm.

20. januar 2009 af mette-møller (Slettet)

1)

Bestemmelse af  ligningen for planen α som indeholder linjen m og punktet (1,0,3)

m's parameterfremstilling: (x,y,z) = (-2+5t,2+3t,1+2t)

2) Undersøg om punkterne A (3,0,1) og B (-6,-6,-2) ligger på hver sin side eller på samme side af planene med ligningen :          2x - y - z = 2

Lige et sidste spørgsmål. Jeg skal finde ud af om en linje og en plan er ortogonale, parallele eller ingen af delene. Jeg har udregnet skalar produktet for planens normal vektor og linjens retningsvektor som giver 4, og der konkluderes at planen + linjen ikke er parallele. Hvordan undersøger jeg om de er ortogonale?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2009 af peter lind

1) Find et punkt på P linien. Dette kan gøres ved at sætte t=0 eller an anden passende værdi. Kald punktet (1,0,3) for W. Find vektoren PQ.  Krydsproduktet mellem vektor PQ og retningsvektoren for m er normalvektor til planen eller 0-vektoren. Er ddet 0-vektoren prøv med en anden værdi for t.

2) sæt værdierne for punkterne ind i planens ligning. Har resultaterne samme fortegn ligger de på samme sida af planen. Har de modsat fortegn ligger de på hver sin sida af planen.

3. Hvis skalarproduktet mellem retningsvektoren og normalvektoren er 0 er de paralelle. Hvis den numeriske værdi af skalrproduktet er produktet af længderne er de ortogonale.


Svar #2
22. januar 2009 af mette-møller (Slettet)

1) Ja det er også præcis sådan jeg har gjort, udover jeg er usikker på hvad du kalder Q du vil finde vektoren PQ...

Jeg har fundet et punt P udfra M´s parameterfremstilling og dernæst fundet vektor PW. -Men kan ikke få det til at passe....


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2009 af peter lind

Beklager. Jeg har lavet en tastefejl. Jeg har skrevet at jeg vil kalde punktet (1,0,3) for W. Det skulle være Q.

Hvad kan du ikke få til at passe?


Svar #4
23. januar 2009 af mette-møller (Slettet)

så er det sådan jeg har gjort det. men vektoren PW må være retningsvektoren for planen og derved også for linjen m ikke? Det kan jeg ikke få den til at være. Kan hverken forlænge/korte PW sådan der bliver således den bliver lig m's retningsvektor som ses i parameterfremstillingen


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2009 af peter lind

Det er meningsløst at tale om em retningsvektor forplanen. PW skal ligge i planen; men den skal ikke være parallel med retningsvektoren for m. Hvis den gjorde det vil der ikke være defineret nogen plan. Du skal finde krydsproduktet mellem PW og retningsvektoren. Det vil være en vektor, der er ortogonal til planen og derfor være en normalvektor til planen.


Skriv et svar til: Vektorer i rummet: Bestemmelse af plan udfra linie + punkt mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.