Kemi

Hjælp til aflæsning af graf!

21. januar 2009 af Alloo (Slettet)

Jeg har mine grafer: http://peecee.dk/upload/view/150830
 

Hvad er ækvivalenspunkterne i første graf?

Hvad er ækvivalenspunktet i anden graf? 

Jeg har skam lavet det, men har lavet forkert min lærer vil have hele klassen til at rette deres opgaver igennem nemlig!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Ad 1)

Ved både ca. pH 9 og pH 19.

Ad 2)

Ved den anden graf giver det ikke ret meget mening at snakke om ækvivalenspunkter, da colaen typisk indeholder både fosforsyre, kulsyre og citronsyre. Det kunne dog godt se ud til at være et "ækvivalenspunkt" ved pH 5.


Svar #2
21. januar 2009 af Alloo (Slettet)

#1

Kan jeg også godt bede om mængden af NaOH ved ækvivalenspunkterne? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2009 af djharsk (Slettet)

I ækvivalenspunktet er n(Syre) = n(Base)


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#2.

Hov, jeg er mindsandten kommet til at aflæse den tilsatte NaOH-mængde ved ækvivalenspunkterne! Beklager! pH ved ækvivalenspunkterne er ca. pH 5 og pH 9 ved den første graf.


Svar #5
21. januar 2009 af Alloo (Slettet)

#1
 

Ad 1)

Ved både ca. pH 9 og pH 19.

Ad 2)

Ved den anden graf giver det ikke ret meget mening at snakke om ækvivalenspunkter, da colaen typisk indeholder både fosforsyre, kulsyre og citronsyre. Det kunne dog godt se ud til at være et "ækvivalenspunkt" ved pH 5.

Kan du argomentere for din påstand mht. AD 2? Hvorfor er det ækvivalenspunktet? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#5.

Det er heller ikke et reelt ækvivalenspunkt, da den ikke følger de sæt regler der gælder for ækvivalenspunkter. Et ækvivalenspunkt er jo det eneste tidspunkt hvor støkiometrien faktisk holder stik, som er når mængden af titrand er lig med mængden af titratoren, dvs. ntitrand = ntitrator.

Det tilsyneladende ækvivalenspunkt i graf 2 (ved pH 4.5) er derimod blot en udtværing af de forskellige tilstedeværende syres ækvivalenspunkter.


Svar #7
21. januar 2009 af Alloo (Slettet)

Burde mængden af tilsat NaoH være det dobbelte ved 2. ækvivalenspunkt?? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#7.

Jo.


Svar #9
21. januar 2009 af Alloo (Slettet)

Hmm men hvorfor skal den være det? 


Svar #10
22. januar 2009 af Alloo (Slettet)

Og for det andet så kan jeg ikek se hvad pK1 og pK2 er, elelr rettere hvordan jeg finder dem! :-S


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#9.

Det ses ved at betragte reaktionsskemaerne for titrering af fosforsyre med NaOH. Der skal én ækvivalent OH- til for at omdanne H3PO4 til H2PO4- og én ækvivalent OH- til at omdanne H2PO4- til HPO42-.

H3PO4 + OH- → H2PO4- + H2O      (ækvivalenspunkt 1;       1 ækvivalent af NaOH)

H3PO4 + 2OH- → HPO42- + H2O    (ækvivalenspunkt 2;      2 ækvivalenter af NaOH)


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. januar 2009 af Arctan (Slettet)

pK1 er den pH-værdi når der er tilsat en halv ækvivalent af NaOH (dvs. lidt over 2 på din graf). pK2 er den pH-værdi når der er tilsat en halvanden ækvivalent af NaOH (dvs. ca. 7 på din graf).


Svar #13
22. januar 2009 af Alloo (Slettet)

Dvs. ca. på midten af føste bu og anden bue i grafen? Altså det stykek der begynder at stige?


Brugbart svar (1)

Svar #14
22. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#13.

Det er pH ved de "flade områder" på grafen.


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#13.

Jah...


Svar #16
22. januar 2009 af Alloo (Slettet)

:-) Super!


Brugbart svar (1)

Svar #17
22. januar 2009 af Arctan (Slettet)

For fosforsyre giver databogen følgende pKs-værdier: pKs,1 = 2.12, pKs,2 = 7.21 og pKs,3 = 12.67. Den tredje pKs-værdi ligger så højt oppe, at det ikke kan ses på din graf. Sammenlign evt. de to første værdier med din graf...


Svar #18
22. januar 2009 af Alloo (Slettet)

Mange tak :- )

Lige et andet spørgsmpl: 

Hvorfor afviger værdier fundet ud fra grafen fra de værdier der er fundet vha. formlen for til beregning af pH i en vandig opløsning? 

fx:

grafværdi:9

værdi fundet vha. formel: 9,8

:S

Er der en forklaring på denne afvigelse?


Skriv et svar til: Hjælp til aflæsning af graf!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.