Matematik

Parable uden hjælpemidler

26. januar 2009 af Wulfy (Slettet)

Hej

Jeg har fået følgende opgave som skal løses uden hjælpemidler:

Parablen P går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt O(0,0) og har
toppunkt i T(3,6). Parablens andet skæringspunkt med førsteaksen er A.
Bestem koordinatsættet til A.
Bestem en ligning for parablen.

Hvordan løser jeg den?

Håber nogen kan hjælpe - PÅ FORHÅND TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2009 af Mandelbrot (Slettet)

En parabel er atid symmetrisk omkring toppunktet. Dvs. afstanden mellem de to rødder bliver halveret af en vinkelret linje mellem toppunktet og førsteaksen. Så da afstanden mellem x1 og den omtalte linje er 3, må afstanden mellem samme linje og x2 være det også være 3.

Da du nu har mange oplysninger om parablen er det flere måder af finde en forskrift. En måde kan være at opstille to ligninger med to ubekendte (du kender c idet parablen skærer i (0,0)) og isolere. Du kan evt. bruge toppunktformlen til at isolere a og b vha. c=0 og 2 x-værdier som er forskellige fra 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2009 af mathon

T(oppunkt) = (t1,t2)

t1 = (rod1+rod2)/2

hvoraf
3 = (0+rod2)/2
rod2 = 6

hvorfor
det faktoriserede 2.gradspolynomium
kan skrives

f(x) = y = a*x(x-6)
og
t2 = a*t1(t1-6)
6 = a*3(3-6)
6 = -9a
a = -(2/3)

opsamling:
f(x) = -(2/3)x(x-6)

                                                      f(x) = -(2/3)x2 + 4x
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Da c = 0 er p(x) = ax2+bx.

Da toppunktet ligger i (3,6), er  -b/2a = 3, hvoraf b = -6a. Dvs., at p(x) = ax2- 6ax.

p(3) = 9a - 18a = -9a = 6, hvoraf a = -2/3 og b = -6a = 4.


Skriv et svar til: Parable uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.