Matematik

konstruér en ligning!

30. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Badmintonklubben Fjerbolden har 1400 medlemmer, der hver betaler 1500 kr. om året. Klubben har
brug for kontingentforhøjelse, men regner med at miste 10 medlemmer for hver 100 kr. kontingentet stiger. Hvilket årligt kontingent giver klubben den største indtægt.
 

Synes den er mega svær : ( Nogen hints, eller nogen der ved hvorn' man gør?;s


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2009 af TrineTroelsen (Slettet)

Revenue is the number of people times the amount they pay. So letting x be the number of "steps" we get a revenue formula of

R = (1400 - 10x) * ( 1500 + 100x)

The first factor being the 1400 people -10 for each step, and the second being the amount they pay.

To find the maximum, you could graph this function and find the vertex, you could complete the square, or you could use calculus.

My favorite technique is to find the two zeros, and average them. That will give us the x that maximizes the revenue. We'll get 0 people if x= 140 and we'll get no money from them if x= -15. The average of these two numbers is x=135/2 or 67.5. You can use this x to predict both the number of people, and how much they would pay.


Svar #2
30. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm okay thanks a lot, I get most of it, except the part with, why do you take the average of those 2 numbers?

Regards


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2009 af TrineTroelsen (Slettet)

It was just my way of doing this. Just take the formula I wrote in the beginning.


Skriv et svar til: konstruér en ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.