Matematik

potensfunktion og procentregning

31. januar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

Jeg har lige et problem, med et regnestykke. ...

der står:

Bestem, hvor mange procent M vokser med, når x vokser med 50%.

Jeg har potensfunktionen: M(x) = 31,62*x^0,50

Men jeg ved ikk hvordan jeg skal regne det der procent-haløj..

er der en der kan forklarer hvad jeg skal gøre ?

Desuden, er der opgivet et skema, med en masse målinger (hvis jeg skal bruge det til noget.

på forhånd tuuusind taak : :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2009 af Isomorphician

Du skal kigge på ((1,50,5)-1)*100 %


Svar #2
31. januar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

#1

jeg forstår ikke helt hvorfor man skal kigge på det ?... kan du forklarer mig det ?

desuden kan jeg heller ikk lige se, hvor du får -1 fra ?...

håber du kan forklarer d ...

på forhånd taak ..


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2009 af Isomorphician

Med udgangspunkt i et punkt (x0, y0) har vi at:

y0 = b*x0a

Indsat i den generelle forskrift for potensvækst har vi at:

y = b*((1+p)*x0)a

som vha. potensregnereglerne kan omskrives til:

y = b*((1+p)a*x0a)

som ved at bytte om på faktorerne kan omskrives til:

y = (1+p)a*b*xoa

De sidste to faktorer genkendes som y0, og derfor har vi at:

y = (1+p)a*y0 <=>

Som kan omskrives til en kendt måde at udregne procentvis vækst ud på

y/yo = (1+p)a <=>

(y-y0)/y0 = (1+p)a - 1 <=>

((y - y0)/y0)*100 % = ((1+p)a - 1)*100 %

....

((y - y0)/y0)*100 % genkendes som den kendte måde at regne procentvis vækst ud på. (Forskel i værdi delt med oprindelig værdi ganget med 100 %)

Udtrykket på højresiden er derfor det du skal kigge på for at finde den procentvise vækst til en potensfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

M(1,5x) = 31,26*(1,5x)0,5 = 31,26*x0,5*1,50,5 = M(x)*1,225 = M(x) + 22,5% af M(x).


Skriv et svar til: potensfunktion og procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.