Almen studieforberedelse (AT)

Darwin og religion - undersøgelse?

02. februar 2009 af Esben_89 (Slettet)

I forbindelse med AT eksamen har jeg valgt at med darwin i fagkombinationen biologi og religion.
Jeg er lidt på bar bund i forhold til hvad jeg skal undersøge og hvordan min problemformulering skal se ud? Hvilke er derfor jeg søger svar herinde.
Jeg ved der er mange som har valgt dette emne, så kunne godt tænke mig at vide hvad i vil undersøge og hvordan i bruger ressource rummet.


Brugbart svar (3)

Svar #1
03. februar 2009 af HUA (Slettet)

Jeg skriver i præcis samme emne. Jeg har blandt andet tænkt mig at undersøge hvordan omverden reagerede på darwins teori, da den blev offentliggjort. Især med hensyn til kirken. Desuden vil jeg inddrage skabelsesberetningerne i religion og hvad Darwins belæg var for at fremføre evolutionsteorien i bilogi.

Jeg synes også det er ret svært at komme igang. Så jeg er ogsåpå bar bund med hensyn til problemformuleringen. Er du kommet frem til noget der?


Brugbart svar (4)

Svar #2
04. februar 2009 af sportygirl (Slettet)

Hej skriver også om dette populære emne med samme fagkombinationer..

Har foreløbligt forestillet mig følgende:

Indenfor emnet Rejser: opdagelser, forandring og ny viden, har jeg valgt at arbejde med Darwin og hans evolutionsteori/arternes oprindelse (Biologi - naturvidenskablig) og så har jeg tænt mig at sætte denne overfor Intelligent Design, med fokus på den kristne skabelseshistorie (Religion - Humanistisk).

Problemformulering:
Før i tiden troede man, at vi mennesker var skabt af en intelligent designer, men da Darwin fremkom med hans naturvidenskabelige forklaring på arternes oprindelse, skabt det en heftig debat. Er den guddommelige myte blevet afløst af Darwins evolutionsteori (mennesket er et resultat af tilfældighedernes spil)?

Problemstilling:
Hvordan kom Darwin frem til evolutionsteorien, og hvad går den ud på?
Hvilke konsekvenser fulgte der med offentliggørelsen af evolutionsteorien, med henblik på skabelseshistorien?
Og hvori opstår konflikter mellem religion og naturvidenskab?

Håber i kan bruge lidt.. Er der andre der har gode ideer, høres de gerne(:


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2010 af weetabix (Slettet)

I har i hvert fald hjulpet mig. Sidder på min 1 skrive dag og har først fået svar fra mine vejledere igår aftes kl 21.10 om at den problemformulering jeg havde snakket med dem om, egentligt ikke kan bruges til noget - Tak for lort!

Min oprindelige plan var at få islam ind i det på en eller anden måde, men AT har generelt været lort da det har været praktisk talt umuligt at få fat i bøger ^^


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2010 af Evin-b (Slettet)

Har om samme emne. Jeg er nået frem til følgende : Overordnet problemstilling
Hvordan var Darwins teori om naturlig selektion et videnskabeligt gennembrud og havde det konsekvenser for samtidens religiøse verdensopfattelse og bibelsyn?

Problemstillinger
1) Hvordan var Darwins udgivelse af ”Origin of Species et videnskabeligt gennembrud?
2) Hvordan var Darwins metodiske tilgang til belysningen af variationer i arterne og hvordan kan man rent metodisk undersøge naturlig variation i dag?
3) Hvordan ændrede Darwins teori omkring naturlig selektion den religiøse verdensopfattelse?
4. På hvilke måder kan man læse skabelsesberetningen ud fra forskellige tilgange - efter Darwin?
5) I hvor høj en grad kan man se udviklingen af forskellige bibellæsninger som en konsekvens af Darwins teorier?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2010 af weetabix (Slettet)

Det lyder som en flot opgave! Eneste bump på vejen jeg kan se er at man skal læse i biblen ;)Er nemlig hverken bibelstærk eller analyse stærk ^^ :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2010 af Evin-b (Slettet)

Det er ikke en egentlig læsning i Biblen, snarere et fundament til andre tolkninger der så affødes med evolutionsteorien. Har inddraget noget med Tidehverv, Intelligent Design, Indre Mission osv. osv.


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2010 af Christina R (Slettet)

Hvad har du svaret på spørgsmål 4?:)


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. marts 2010 af weetabix (Slettet)

Det er 4'eren jeg er i gang med nu, ved dog ikke helt hvor jeg skal starte ^^


Brugbart svar (3)

Svar #9
25. marts 2010 af Evin-b (Slettet)

Til spg. 4 har jeg skrevet - Ad 4)
Før Darwin anså man Skabelsesberetningen som en ætiologi, der forklarede verdens tilblivelse. Efter Darwin skete der en såkaldt ’afmytologisering’, fordi Darwins teorier modbeviste at alt var skabt fuldendt. Kristne indenfor religionen kunne nu læse Skabelsesberetningen symbolsk, hvor man frem for en bogstavelig tolkning nu fortolkede Skabelsesberetningen som et symbol for verdens skabelse. En udefra- og religionsvidenskabelig fortolkning kunne nu også anvendes, hvor man eksempelvis ser Edens Have for Axis Mundi, verdens akse. Også eksistentielle fortolkninger kom til syne, hvor man eksempelvis ser Adam og Eva som børn, der gradvist bliver voksne (ikke adlyder ’faderen’, opdager at de er nøgne og nu tildeles et selvstændigt liv). Her vises en intern udvikling hos mennesket.
Konkrete eksempler på nyere læsninger af Skabelsesberetningen (biblen) findes hos eksempelvis Intelligent Design, der prøver at skabe bro mellem naturvidenskab og religion, ved at påpege at Gud er skaberen bag evolution. De tildeler Skabelsesberetningen en indefra symbolsk tolkning.
Desuden er også Indre Mission værd at nævne som modreaktion på Oplysningstidens forsøg på sekularisering. De indre missionistiske læste biblen som Guds fuldendte værk, der ikke skulle sættes spørgsmåls tegn ved.
Her har den religionsfænomenologiske metode været brugt, da jeg har sammenlignet forskellige tolkninger. Den hermeneutiske metode har været anvendt i arbejdet med at læse og analysere Skabelsesberetningen.


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. marts 2010 af weetabix (Slettet)

Du er bare en livredder! Ved ikke hvordan jeg kan takke nok for dit svar!

Har næsten lyst til at bede om det hele, men må nok os hellere lave noget selv ;)

Endnu en gang, tusind tak!

//Weetabix


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. marts 2010 af Evin-b (Slettet)

Hehe, det var så lidt. Sig endelig til hvis du har brug for hjælp - er lige blevet færdig med min egen synopsis :P


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. marts 2010 af weetabix (Slettet)

Har stort set brug for alt den hjælp jeg kan bruge - mine vejledere har i bund og grund sagt til mig jg kan sejle min egen sø ^^ Så kan mærke tidspresset en smule :(


Brugbart svar (1)

Svar #13
25. marts 2010 af Evin-b (Slettet)

Oh, det lyder ikke særlig rart. Jeg har lagt min synopsis ud - tjek den ud, også kan du altid spørger hvis du er i tvivl om noget der .P


Brugbart svar (1)

Svar #14
28. maj 2010 af puk-xD (Slettet)

hej, det er nogle gode problemstillinger du har. 

jeg skal til mundtlig eksamen i det, på mandag, og vil lige høre dig hvad du har svaret til opgave 5? 

på forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
28. maj 2010 af Evin-b (Slettet)

Hej :P

Tusind tak. håber jeg kan forsvare dem også :P

Jamen der har jeg inddraget den religionssociologiske metode, og herigennem analyseret Giddens teorier mht. sekularisering, aftraditionalisering og ekspertsystemer der afløser troen på Gud (som ekspert).

Jeg vil starte med at forklare, at er sket en del igennem det 20. århundrede der har affødt en slags sekularisering i især Veste - eksempelvis urbanisering (hvor man flyttede fra landsbyen og det lokale + kirken, og ud i storbyen) og store videnskabelige gennembrud der har bidraget til spg. omkring religionen osv..

Man kunne nævne Mendels arvelov, fordi den også siger noget om, at Gud ikke bestemmer hvordan mennesket ser ud/ er - det ligger i generne.

Tænkte på noget.. kan jeg få dig, efter mandag, til at fortælle mig hvad de sagde om din eksamination? vil gerne bedst muligt forberede  mig på min (den er på onsdag) - så vil du være en skat!

Håber det er svar nok (: Held og lykke :P


Brugbart svar (1)

Svar #16
28. maj 2010 af Evin-b (Slettet)

Altså urbanisering er ikke det samme som sekularisering! - bare måske et led i den :P


Skriv et svar til: Darwin og religion - undersøgelse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.