Matematik

diff. ligninger

02. februar 2009 af nunu1989 (Slettet)

Hej.

Bestem den løsning f til dif. ligningen :  y´ - y = 3, der opfylder at  f ´(-2) = 1...

HVordan løse man opgaven med og uden brug af cas..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv med y=k*ex - 3, så får jeg k = 4/(exp(-2))


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nåj ja, man gætter en løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#0 man behøver ikke at gætte ...

I har vel lært at en fuldstændig løsning til den inhomogene diff.ligning er summen af en partikulær løsning til den inhomogene diff.ligning og en fuldstændig løsning til den homogene diff.ligningen.

Derfor

(I) Partikulær løsning til y'-y=3: Betragt y≡konstant. Så er y'=0 og dermed er y=-3

(II) Fuldstændig løsning til y'-y=0: Ved seperation af de variable fås y=kex

Hvoraf y=-3+kex=k*ex-3 , kεR, er fuldstændig løsning til y'-y=3

... brug oplysningen f '(-2)=1 til at beregne k


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#3 Jo Dynin, det er da rigtigt nok, men i dette tilfælde er det lige til at gætte, synes jeg. Men bliver det lidt mere indviklet, så bør man nok bruge fremgangsmåden, men det kan man jo også gøre i hovedet, og så er vi derhenne,. hvor vi jo nærmest gætter.


Skriv et svar til: diff. ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.