Fysik

Gitterkonstanten i meter

04. februar 2009 af colle92 (Slettet)

Hej, har brug for hjlæp med en opgave, den lyder sådan her

lyset fra en He-Ne laser sendes gennem et gitter med 600 ridser pr. mm og hen mod en skærm ´, hvor der dannes et antal pletter.

a) hvad er gitterkonstanten i meter?

b) hvor stor en vinkel afbøjer gitteret lyset? (første orden dvs. dor den første plet på  hver side)

jeg ved at lambda for neon lys er 632,8 nm, og jg har også en masse formler, men aner bare ikke hvad jeg skal sætte ind hvor.

n * (lambda) = d * sin(Vn)

fx. hvad er d? og hvad er n? og hvad er Vn?

håber at i kan hjælpe mig. tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af Jerslev

#0: Har du noget forslag til, hvordan du omregner 600mm^-1 til en enhed i meter?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
04. februar 2009 af colle92 (Slettet)

nej. jeg er helt lost


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2009 af mathon

λ = d*sin(V1)

sin(V1) = λ/d

sin(V1) = (632,8 nm)/(600-1 mm)

sin(V1) = (632,8*10-9 m)/(600-1*10-3 m)

sin(V1) = (632,8*600)*10-9+3

sin(V1) = (3,7968*105)*10-6

sin(V1) = 3,7968*105-6

sin(V1) = 3,7968*10-1

sin(V1) = 0,37968

V1 = sin-1(0,37968) ≈ 22,3°


Svar #4
04. februar 2009 af colle92 (Slettet)

Mange tak!

er der nogen forslag til at beregne opgave a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2009 af mathon

d = 1/600*10-3 m = 1,66667*10-6 m


Svar #6
04. februar 2009 af colle92 (Slettet)

Super mange tak! :D '

jeg har fundet den her formel gitterformelen:

n × lambda = d × sin(v) (gitterformlen)
hvor
λ = lysets bølgelængde
d = gitterkonstanten
v = den vinkel lyset afbøjes
n = ordenen (der kommer flere pletter)

kan man bruge den til at beregne gitterkonstanten i meter?

og hvis man kan, hvad skal man så forstå ved n?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2009 af mathon

d*sin(θn) = n*λ

d = (n*λ)/sin(θn

.........

eks.
λ = (600 nm) = (6*102 nm)*(10-6 mm/nm) = 6*102-6 mm = 6*10-4 mm

hvoraf
 

d = (n*(6*10-4 mm))/sin(θn)


Svar #8
04. februar 2009 af colle92 (Slettet)

okay, så fårstår jeg det.

mange tak fordi du gad og hjælpe mig, det var rigtig rart! :D

(og tak for tålmodigheden!!!! ;))


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2011 af jdlj (Slettet)

nogen der ved hvilken ligning man skal bruge for at finde gitterkonstanten, bølgelængde, gennemsnitværdi og lysets frekvens?


Skriv et svar til: Gitterkonstanten i meter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.