Kemi

E/Z-isomeri

05. februar 2009 af badooo (Slettet)

Hejsa.

Jeg får givet en reaktion, hvor et stofs sidekæde er det eneste der ændrer sig. På et tidspunkt i reaktionen går den fra:

CHCHCH2OH --> CHCHCOOH

Jeg skal så forklare at de to stoffer udviser E/Z-isomeri. Jeg har prøvet at tegne sidekæderne, men jeg kan ikke se skyggen af isomeri. Enten har jeg overset noget banalt, eller også er der noget jeg ikke har fattet ;)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2009 af dnadan (Slettet)

CHCHCH2OH svarer til:

CH=CH-CH2OH (dvs. mulighed for cis/trans)


Svar #2
05. februar 2009 af badooo (Slettet)

Den har jeg fanget. Men er det ikke isomeri mellem de to molekyler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2009 af Larsendrengen (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2009 af Larsendrengen (Slettet)

Hvis grupperne sidder på samme side af dobbeltbindingen er det cis elelrs trans. Det står i din bog.


Svar #5
05. februar 2009 af badooo (Slettet)

Jamen altså.. Samme side? Jeg må virkeligt have fucket et eller andet op.

CH=CH-CH2OH er vel strukturformen for den ene.

CH=CH-C=O-OH (OH sidder på C'et) er strukturformlen for den anden.

De sidder jo så begge til højre for dobbeltbindingen, men kan man kalde det for isomeri? Så vidt jeg har forstået, er E/Z-isomeri noget lignende:

R1R2-C=C-R2R1

hvor radikalerne enten sidder sidder skråt over for hinanden eller lige over for hinanden (lidt amatøragtigt beskrevet ;) )


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Et hurtigt eksempel på cis/trans isomeri(z/e) kan ses i vedlagte dokument.

- Den korte forklaring er: Der er ikke fri drejelighed rundt om en dobbeltbinding, hvorved der skælnes mellem hvilken side af dobbeltbindingen substituenterne sidder.

- Hvis de to højest prioterede grupper sidder på samme side, er der tale om en cis(z) forbindelse, men hvis de derimod sidder på hver sin side er det tale om trans(e) forbindelsen.

- Du har med stor sandsynlighed hørt om transfedtsyrer, dette er netop en trans forbindelse!

- I øvrigt læg mærke til, at din sidegruppe også er bundet til en længere kæde:

R-CH=CH-CH2-OH

Vedhæftet fil:isomeri.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2009 af Larsendrengen (Slettet)


Svar #8
05. februar 2009 af badooo (Slettet)

Omfg.

Dnadan > Der var den ekstremt banale ting jeg fuldstændigt overså :D

Jeg siger tak.

Kan det forresten ikke passe at syren (-COOH) er den mest opløselige i vand?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2009 af Darwin (Slettet)


Skriv et svar til: E/Z-isomeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.