Matematik

tallenes hieraki

07. februar 2009 af gunløde (Slettet)

Eks.:

3*(-2)^2 = ?

Jeg er kommet i tvivl om, hvad forskellen på 3*-2^2 og ovenstående er. Da der jo står + foran 3, og + * - = - , mener jeg  at det dermed bliver :  3*- 2 ^2 = - 6^2 = - 6 * - 6 = 36. Er det korrekt? Det er parentesen der forvirrer mig. På lommeregneren bliver -3^2= -9, mens (-3)^2 = 9. Det er ophævelse af parantesen der forvirrer mig. Kan nogen hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Man opløfter en potens, før man ganger, det vil sige 3*(-2)2=3*4=12. Det kan du se af følgende: (-2)2=

-2*-2=4, så du kunne godt skrive 3*-2*-2, og da faktorernes orden er ligegyldig, kunne du også skrive

-2*3*-2, som er -6*-2=12. Altså tage potensen først. (Tallet an kaldes en potens, a kaldes roden og n kaldes eksponenten, se efter i din bog, går ud fra, at du går på VUC)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2009 af goathunter (Slettet)

-22 forstås som -22 = -(2*2) = -4 og (-2)2 = (-2)*(-2) = 4


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

-22 betyder (-1)*22, men jeg vidste godt, hvad du mente, da du skrev 3*-2^2 (brug for øvrigt symbolerne herover og skriv 22 i steder for 2^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Eksemplet viser, hvor vigtigt det er, at sætte parenteser korrekt.

3*-2^2 giver i virkeligheden ingen mening. Der kan menes 3*(-2)2 = 3*4 = 12.

Eller der kan menes (3*(-2))2 = (-6)2 = 36.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja en regnemaskine opfatter udtrykket 3*-22 som 3 * (-1) * 22, altså som -12, så det er virkelig vigtigt at sætte de rigtige parenteser. 


Skriv et svar til: tallenes hieraki

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.