Fysik

Blanding af klods på flade og skråplan

08. februar 2009 af 1234567ii (Slettet)

Hej allesammen!

Følgende opstilling er lavet (kig på billede).

gnidningskoefficienten u er lig 0.23 og m1 = m2 = 29 kg.

Vinklen theta er lig 28 grader.

Hvordan beregner jeg accelerationen? Det er en blanding af formlerne tilhørende en klods på flade og skråplanet. Men siden m1 = m2, er der så overhovedet nogen acceleration, eller vil systemet forblive i hvile?

Vedhæftet fil: GIANCOLI_ch04_p63and64.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du starter med at lave et vektordiagram (kaldet et free-body diagram, når dt skal være fint), de viser de kræfter, der virker på klodserne. Her er de ting, du skal arbejde med: 1) kraften på blokken til ventre 2) snorkraften på klodsen til højre, der forsøger at trække den opad 3) tyngdekraften på klodserne (husk at opløse i retning af planet -mgsin(θ) 4) friktionen, der virker mod bevægelsen (-μmg). Bestem dig for den positive retning (op eller ned). Så finder du til sidst accelerationen på systemet. God arbejdslyst!


Svar #2
08. februar 2009 af 1234567ii (Slettet)

Tak Erik, jeg prøver at få stykket det hele sammen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja du skriver blanding, men du mener selvfølgelig matematisk behandling af klods på flade. Jeg siger igen, det er yderst vigtigt, at du laver dit vektordiagram. Start nu med det, du vil sikekrt kunne finde eksempler i din bog. Og nu skal jeg spise.


Svar #4
08. februar 2009 af 1234567ii (Slettet)

Jeg har nu fået det sat sammen:

Krafterne der virker på systemet er givet vet følgende:

Fsnor

Ft = m*g

Fn = -mgsin(28)

Fgnid = -μmg

Dermed får vi følgende udtryk:

Fres = 2Ft+Fsnor+Fn+Fgnid

Men det giver mig da et problem med snorkraften? Men hvis jeg kan beregne den, kan jeg komme videre med Fres = m*a og så har jeg jo egentlig mit resultat.

Har vedhæftet skitse af mit diagram.

Vedhæftet fil:test.gif

Svar #5
08. februar 2009 af 1234567ii (Slettet)

Men kan snorkraften ikke fjernes, eftersom at den kun tynger på loddet m2. Hvis dette er tilfældet og jeg regner det hele igennem, får jeg en acceleration, der er lig 7.55.

Hvilket for mig synes at være alt for meget.


Skriv et svar til: Blanding af klods på flade og skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.