Matematik

Find den værdi for m hvor overskuddet vokser hurtigst (Parabel)

12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

Hej allesammen

Jeg er i gang med SRO og skal finde en værdi for m, antal producerede enheder, hvor overskuddet vokser hurtigst. Jeg har en parabel at finde dette punkt på, hvordan gør jeg det?

Min parabel er defineret ved overskudsfunktionen: : o = 400m-(1/10)*m2 – 200*m^1/2

Tusind tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

O'(m) = -1/5*m -100*m(-½), så O'(m)=0 giver m=63


Svar #2
12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

Tak for det hurtige svar! Men når jeg diff. o = 400m-(1/10)*m2 – 200*m^1/2 får jeg O'(m)=(-m/5)-(100/kvadratrod m)+400, hvilket giver to mulige resultater når jeg lader den gå mod nul: m=1988.79 eller m=.062504.

Hvad er gået galt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2009 af mathon

da m er hel, kan du forkaste løsningen m =.062504 ≈ 0,1

resultat:

mo = 1989

.............................

en produktionsmængde af størrelsesorden 1 - 10, ved du naturligvis, er indlysende urealistisk


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Fra januar 1999 til september 2000 vokser overskuddet hurtigst.


Svar #5
12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

Jep, men min resultat svinger fra Eriks, det er dét jeg ikke forstår.

Produktionsmængden er relativ i den forstand der måske bliver produceret 1.000.000 barbier, men kun én flyver, altså er en produktionsmængde af størrelsesordnen 1-10 ikke indlysende urealistisk.


Svar #6
12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

#4 Erik:

Hvor kom den fra? :) m er lig antal producerede enheder.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det kan da godt være, jeg har lavet en fejl, men her er mine beregninger (grafer), vedhæftet.

Vedhæftet fil:overskuddet.doc

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

#0 Grafen for O er ikke en parabel.


Svar #9
12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

#7 Erik:

Okay, tak. Men det ser ud til du har årstal henad y aksen?

#8:

Den har da et toppunkt indtegnet i TiInteractive?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

x-aksen er antallet y-aksen er overskuddet, det var antallet (og ikke årstallet, det plejer jo at være tiden, det var det jeg tænkte på), jeg fik til enten 1999 og 2000, altså 1999,.. til 2000,..., men da der ikke kan være brøker, så er 1999 og 2000 svaret. Jeg vil mene,a t disse to tal er lige gode som svar efte min kurve.


Svar #11
12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

#10

Ok, men hvad så med tallet: 63, du fik til at starte med? Der er en ordentlig forskel på 1999 og 63 :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

  #0

Så vidt jeg forstår opgaven, så skal du ikke bestemme, hvornår overskudet er størst. Du skal bestemme, hvornår overskudet vokser mest. Væksten af overskudet er O'(m), og denne funktions maksimum skal bestemmes. Vi skal altså sætte O''(m) = 0.

O(m) = -0,1m^2 - 200*m0,5 + 400m

O'(m) = -0,2m - 100*m-0,5 + 400

O''(m) = -0,2 +50*m-1,5 = 0 for m1,5 = 250, dvs., for m = 39,7


Svar #13
12. februar 2009 af JesperPoulsen (Slettet)

Ok, tak for hjælpen allesammen :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2009 af mathon

Ja selvfølgelig

ordentlig læst
størst vækst og ikke størst overskud


Skriv et svar til: Find den værdi for m hvor overskuddet vokser hurtigst (Parabel)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.