Matematik

Eksamensopgaver i matematik

09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)
heysa

håber der er nogen der har hæftet "Eksamensopgaver i matematik, mat. linie, 3-årigt forløb til A-niveau"

der er nemlig en opgave, hvor jeg behøver nogle hints:)

så hvis nogen sidder derude og har denne bog, ville jeg være taknemlig for noget respons:)

takker

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Hej,

Jeg har ikke bogen, men kan du ikke lige skrive opgaven ned herinde?
Så er det lettere for os at hjælpe dig.

Hvis der er tabeller, så skriv dem op i rækkeform.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2004 af frodo (Slettet)

jeg har!

Men min er en bog, men jeg tror det er den du mener.

Svar #3
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

#2 det er opg 3.074

Svar #4
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

#1 skriver den lige op:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2004 af frodo (Slettet)

husk lige hvad opgave nummer det er!

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Fortrinlig idé :)

Svar #7
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

I et koordinatsystem er en kurve givet ved parameterfremstilling

x=t^2+2

y=9t-t^3

P(11,0) er et dobbeltpunkt på kurven, dvs et punkt der svarer til to forsk. værdier af t.

Beregn gradtallet for den spidse vinkel mellem kurvens to tangenter i P.

Svar #8
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

#5 ??

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Givet vektorfunktionen

r(t) = (x(t),y(t)) = (t^2+2,9t-t^3)

søger vi at bestemme gradtallet for den spidse vinkel mellem tangenterne til banekurven i P(11,0).

Det ses ret let, at t=-3 og t=3 er tidspunkterne svarende til dobbeltpunktet P. Tjek selv efter.

Differentier r(t) og opstil en ligning
for tangenthældningen. Du skulle gerne få

y'(t)/x'(t) = (9-3t^2)/(2t)

Evalueret i t=-3 hhv. t=3 giver det

y'(-3)/x'(-3) = 3

hhv.

y'(3)/x'(3) = -3

som så er hældningskoefficienterne for tangenterne til banekurven i P.

Lad os kalde tangenterne m og n. Så er den spidse vinkel mellem m og x-aksen

v = arctan(3) = 71.565....grader

og tilsvarende er

w = arctan(-3) = -71.565....grader

Så den stumpe vinkel z mellem tangenterne til banekurven i P må være

z = v + |w| = 143.13....grader

og derfor er den søgte spidse vinkel,

180-z = (180-143.13...)grader = 36.869...grader

eller 36.9 grader (3 betydende cifre)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2004 af Damon (Slettet)

Punktets x-værdi er 11 - der kan herved udledes t:

11=t^2+2 <=>
9=t^2 <=>
t=+/- 3

Det checkes om disse passer i y-værdien:

y(3)=3*9-3^3 = 0
y(-3)=-3*9-(-3)^3=0

Dobbeltpunktet har altså t-værdierne +/- 3 (passer disse i Dm(t)?)

-

x'=2t

y'=3t^2 - 9 (husk difinitionsmængde)

Du skal herefter indsætte de to t-værdier i differantialkvotienten, hvorved du får 2 forskellige tangentvektore. Brug formlen:

Cosv=(hastighedsvektor af t= -3 prik hastighedsvektor af t= 3)/(længderne af disse to vektore gange hinanden)

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#9: Bemærk desuden, at y'(t)/x'(t) kun er defineret for t forskellig fra 0. Banekurven har altså en vertikal tangent til tidspunktet t=0.

Husk derfor at specificere definitionsmængden for y'(t)/x'(t), også selvom der ikke bliver bedt om det i opgaven.

//Singularity

Svar #12
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

allerede her bliver jeg forvirret...hvorfor skal man dividere?

"Differentier r(t) og opstil en ligning
for tangenthældningen. Du skulle gerne få

y'(t)/x'(t) = (9-3t^2)/(2t) "


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Man differentierer en vektorfunktion r(t) ved at differentiere koordinatfunktionerne x(t) og y(t). Det er du formentlig med på.

Tangenthældningen er den instantane (øjeblikkelige) y-tilvækst, y'(t) divideret med den instantane x-tilvækst, x'(t). Det kan du måske huske fra differentialregningen, når du skulle bestemme en ligning for tangenten til grafen for en funktion f i et punkt P(x0,f(x0)).

Hjælper det?

//Singularity

Svar #14
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

altså 3-trinsreglen?

Brugbart svar (0)

Svar #15
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Den betegnelse kender jeg ikke. Hvad går tretrinsreglen på?

//Singularity

Svar #16
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

Tretrinsreglen:

1. Funktionstilvæksten, delta y, forkortes mest muligt

2.delta y divideres med h (differenskvotienten)

3. Man lader h gå mod 0 for at se om grænseværdien eksisterer.


det kan godt være at jeg er noget af en pestilens men jeg er meget træt i dag, og derfor kan jeg slet ikke se nogen mening i både #9 og #10

men prøver alligevel..

Brugbart svar (0)

Svar #17
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Jamen det er skam korrekt. Men der er som sådan ingen grund til at bruge tretrinsreglen direkte.

Du skal blot differentiere y(t) og x(t) med de sædvanlige regneregler for differentiation og konstatere, at

y'(t)/x'(t) = (9-3t^2)/(2t)

er defineret for alle t på nær t=0, hvor banekurven har lodret tangent.

Udtrykket y'(t)/x'(t) er hældningstallet for tangenten til banekurven i punktet (x(t),y(t)).

Og den spidse vinkel mellem tangenten og x-aksen er så

arctan(y'(t)/x'(t))

hvor arctan er tangensfunktionens inverse (omvendte) funktion.

Resten er blot regnearbejde.
Er du med nu?

//Singularity

Svar #18
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

AHA!

nu er jeg med... men hvad er arctan på lommeregneren?

Brugbart svar (0)

Svar #19
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Funktionstasten

tan^(-1)

som bestemt IKKE er det samme som 1/tan. Det er en almindelig misforståelse.

//Singularity

Svar #20
09. november 2004 af kyllerylle (Slettet)

nej selvf. er det ikke det:)

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.