Matematik

Bestem den afledede af funktionten (hjælp tak)!

22. februar 2009 af Fluenmanden (Slettet)

Hej, er der nogle der kan hjælpe mig med følgende opgave? Jef forstår det ikke!

---

Bestem den afledede af funktionen:

f(x) = 2x / x^2 + 1

, og benyt f'(x) til angive monotoniintervallerne samt de lokale ekstrema.

Angiv en ligning en ligning for tangenten til grafen i punktet (5,f(5)).

Tangenten afgrænser sammen med grafen et område i første kvadrant. Bestem arealet af dette område.

---

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Noget forslag selv? =)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2009 af Mikkel H. (Slettet)

Hvis du har det matematiske ti-interactive program, skal du indtaste følgende, for at få den afledede funktion af f(x):

Definer f(x)

f(x):= 2x/x^2+1

fm(x)= d/dx f(x) = f '(x)

Med hensyn til monotoniintervallene, skal du så indskrive f(x) - dvs. ikke den afledede, men stamfunktionen ind i en graftegner. Der skal du aflæse dig frem til, hvor grafen vokser og aftager. Her finder du bl.a. lokal og global maksimum, hvis der er det :) Men for at sikre dig, at der ikke er andre maksimum steder uden for det vindue, som din graf viser, så skal du via nulreglen beregne alle tangenter,, som f(x) har. :)

Håber det kan hjælpe dig lidt med de to første opgaver..


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2009 af mathon

f(x) = 2x/(x2 + 1)

differentier ved brug af brøkreglen


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2009 af mathon

f '(x) = [2*(x2 + 1) - (2x)2]/(x2 + 1)2 = [2x2 + 2 - 4x2]/(x2 + 1)2 = -2(x2 - 1)/(x2 + 1)2

f '(x) = -2(x+1)(x-1)/(x2 + 1)2


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2009 af mathon

monotoniforhold:
for x<-1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for -1<x<1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for x>1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende

minimum for x = -1 
og 
maksimum for  x = 1
 


Skriv et svar til: Bestem den afledede af funktionten (hjælp tak)!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.