Kemi

Opløsning af Calciumchlorid

22. februar 2009 af Wulfy (Slettet)

2,50 g calciumchlorid - vand (1/6) opløses i deminiraliseret vand i en 50 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med deminiraliseret vand og omrystes.

a) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i opløsningen.

SV: n = m/M --> n = 2,50/75,5307 = 0,003 mol

aktuel (Ca2+) = 0,03 M

aktuel (Cl-) = 2 • 0,03 = 0,06 M

-----------------------

5,00 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe. Der fyldes op til mærket med deminiraliseret vand og omrystes.

b) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning.

SV: formel jeg bruger: c(før) • v(før) = c(efter) • v(efter)

c(efter) = (c(før) • v(før))/v(efter) --> c(efter) = (c(0,03 • v(f0,05))/v(0,105) = 0,014 M

aktuel (Ca2+) = 0,01 mol

aktuel (Cl-) = 2 • 0,01= 0,02 mol

-----------------------------

Den fortyndede opløsning blandes med 200 mL 0,00608 M natriumchlorid.

c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ , Ca2+ og Cl- i blandingen.

Hvordan gør jeg det?

Jeg har brug for både hjælp og rettelse, da jeg er usikker på dem alle.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2009 af dnadan (Slettet)

a) Hvorfra får du 0,03M?

Det er n/V, hvor V=50*10^-3L

b)

Rigtig formel, forkert svar pga. fejlen i a) og yderligere er koncentrationen mol/L eller M. Men hvad du laver tilsidst vides ikke.

c) Bestem stofmængden af alle ionerne, og del med den samlede volumen, derefter kendes den aktuelle koncentration.


Svar #2
22. februar 2009 af Wulfy (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. august 2009 af klogeåge004 (Slettet)

i a for aktuel koncentration af Cl hvorfor er det at du ganger 0,03 M med 2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. oktober 2009 af jakobCM (Slettet)

 Det er fordi den ækvavilerer i forholdet 1 til 2 !!!!!!!!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. oktober 2011 af SJ11 (Slettet)

c)

Er  det formlerner n=m/M man skal bruge for at finde i dem alle tre? og defter c=n/V

Hvordan kan vi finde n når vi ikke har massen?

skal man ikke bruge oplysningerne fra de forrige opgaver?


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. oktober 2011 af mathon

 

                           M(CaCl2*6H2O) = sum({1,2,6}*{40.078,35.453,18.015}) = 219.074 g mol-1

                           n = m / M = (2,50 g) / (219,074 g mol-1) ≈ 0,01141 mol


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. oktober 2011 af SJ11 (Slettet)

[Ca2+] = 0,011 M
[Cl-] = 0,011 mol • 2 = 0,022 M
[Na+] = n = c * V = 0,00608 M * 0,2 L = 0,001  c= n * V = 0,001 * 0,2 = 2 * 10-4

 


Er det korrekt? Eller er Cl- = Na+ ?


Brugbart svar (2)

Svar #8
23. oktober 2011 af mathon

a)
               [Ca2+] = c(CaCl2*6H2O) = 0,011 M

               [Cl- ] = 2·[Ca2+] = 2 ·(0,011 M) = 0,022 M

              


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. oktober 2011 af SJ11 (Slettet)

Ja så langt så godt. men er det rigtigt den måde Na+ er regnet på

Brugbart svar (2)

Svar #10
23. oktober 2011 af mathon

 

b)
       Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning

                        [Ca2+]for = 0,05·(0,011 M) = 5,5·10-4 M

                        [Cl- ]for = 0,05·(0,022 M) = 1,1·10-3 M


Brugbart svar (3)

Svar #11
23. oktober 2011 af mathon

c)
                        n(Na+) = n(NaCl) = (0,200 L) · (0,00608 mol L-1) = 1,216·10-3 mol
 

                        [Na+] = (1,216·10-3 mol) / (0,300 L) = 0,004053 M

                        [Ca2+] = (1/3) · (5,5·10-4 M) = 0,000183 M

                        n(Cl-) = (0,100 L)·(1,1·10-3 mol L-1) + (0,200 L)·(0,00608 mol L-1) = 0,001326 mol

                        [Cl- ]  = (0,001326 mol) / (0,300 L) = 0,00442 M

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. oktober 2011 af SJ11 (Slettet)

er der ikke en fejl i a)?

Skal det ikke være sådan

 

n(CaCl2 • 6 H2O) =  m/M  =  (2,50 g)/(219,076 g/mol) = 0,011 mol

[Ca2+]= n/V = (0,0225 mol)/(0,05 L) = 0,022 M

[Cl-] = 0,022 M • 2 = 0,044 M


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. oktober 2011 af SJ11 (Slettet)

og hvorfor skal Ca2+ i c) ganges med 1/3


Skriv et svar til: Opløsning af Calciumchlorid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.