Kemi

pH-begrebet

26. februar 2009 af Euht (Slettet)

Hej Kemikere.

Jeg skal i en opgave beskrive matematisk hvornår man må benytte formlen for pH ved en svag syre.

Er der nogen som har en god idé til dette og kan give mig et hint ?

Euht


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2009 af mathon

...når dissociationsgraden, α, er mindre end 5%,
kan
udtrykket for pH
approksimeres til

pH = ½(pKs -log(cs))


Svar #2
26. februar 2009 af Euht (Slettet)

Mange tak !


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Lad S være en vilkårlig svag monoprotisk syre (med koncentration cs), der reagerer med vand, så x mol af S omdannes til x mol B samt x mol H3O+, jf. den nedenstående reaktion:

                                                 S + H2O ⇔ B + H3O+

Konc. start                                 cs               0      ≈0

Konc. ved ligevægt                   cs - x             x       x

Vi kan da omskrive ligevægtsbrøken Ks som:

Ks = [B][H3O+] / [S] = x2 / (cs - x)

Hvis S er en svag syre, så er mængden af den dannede H3O+ tilstrækkelig lille (dissociationsgraden er lille), så for en svag syre kan vi approksimere, at cs - x ≈ cs. Da fås

Ks = x2 / cs ⇔ x2 = csKs ⇔ x = (csKs)1/2      (hvor x = [H3O])

Da pH = -log[H3O] fås

pH = -log((csKs)1/2) = -½(log(Ks) + log(cs) = ½(pKs - log(cs))       (idet pKs = -log(Ks))

Den nederste del er nok overflødig, men matematisk viser udregningerne, at formlen for en svag syre kun må benyttes, når cs - x ≈ cs er en tilstrækkelig approksimation, dvs. at x er meget lille (typisk mere end 200 gange mindre end cs - dvs. dissociationsgraden er max 5 ‰).


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2009 af mathon

hvis dissociationsgraden er tilstrækkelig lille 
det vil hvis pH angives med 1 dec.
sige
α<0,05 = 5%


Svar #5
27. februar 2009 af Euht (Slettet)

Skal dissociationsgraden tage i procent eller promille ? Jeg har fået forskellige svar..


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2009 af inpacion (Slettet)

Hey baby heh

Lyt til svar #3 det er det der står i vores noter ;)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. februar 2009 af mathon

svar #4 hvis pH ønskes opgivet med 1 korrekt decimal

svar #3 hvis pH ønskes opgivet med 2 korrekte decimaler


Skriv et svar til: pH-begrebet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.