Fysik

varmeteoriens første hovedsætning

26. februar 2009 af jummia (Slettet)

Hej, jeg skal skrive en rapport, hvori jeg kort skal fortælle om varmeteoriens første hovedpunkt.. er der nogle som kan hjælpe med dette?

Eller evt fortælle mig dette er korekt:

Der er to måder hvor man kan forøge et systems indre energi på. Den første metode er at man kan bringe det i kontakt med et stof, der har en højere temperatur. Hvis man f.eks. stiller en gryde med koldt vand på en varm kogeplade, vil det kolde vand modtage varmeenergien fra kogepladen. Den anden metode er at man kan udføre et mekanisk arbejde på systemet. Hvis man f.eks. tager et stykke sandpapir og sliber på et stykke træ, vil træet efterhånden blive varmere. Der er så blevet udført et mekanisk arbejde ved at slibe. Hermed er den indre energi af træklodsen (systemet) forøget.
I fysikken skelner vi mellem disse to måder at overføre varmeenergi på. Dette kan udtrykkes i varmeteoriens 1. hovedsætning:
Forøgelsen af indre energi i et system er lig med tilførsel af mekanisk arbejde plus tilførsel af varme. Med en formel vil det se således ud: ?E = A + Q .
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja termodynamikkens 1. hovedsætning kan udtrykkes sådan her dEint=dQ-dW eller, når det ikke blot er en differential ændring, så har vi ΔEint=Q-W. Her er det altså ligegyldigt, hvordan man kommer fra det ene stadium til det næste. Det vigtige budskab ved den lov er, at ethvert termodynamisk system, der er i termisk ligevægt besidder en vigtig fysisk egenskab, nemlig dets indre energi


Svar #2
26. februar 2009 af jummia (Slettet)

Tak for svar, selvom jeg ikke forstod ret meget.

hvad er dEint   altså d= delta og E=energi ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Forskellen på d og Δ er at d er en infinitesimal ændring. Altså en meget lille ændring. Det er samme d som bliver brugt ved en differentialkvotient, f.eks. d/dt. Δ er bare en forskel, som ikke er infitesimal.

E=indre energi, jo. Loven bliver kaldt for termodynamikkens første hovedsætning som Erik også siger :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2009 af mathon

                                 dQ = n*Cv*dT + p*dV

hvor
dQ er en systemet udefra tilført infinitesimal energi
n er antal mol
Cv er systemets molære varmekapacitet
dT er systemets infinitesimale temperaturændring
pdV er systemets volumenarbejde
 


Skriv et svar til: varmeteoriens første hovedsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.