Fysik

Hejsa... (Tryk)

02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Sidder med en opgave der lyder på:

dækkene på en bil er en kølig morgen 10 grader og pumpet op på et tryk på 255kpa. senere er dækkets temp. steget til 45 grader...

find det nye tryk, vi går ud fra et V er den samme, alså konstant...

Jeg er virkelig helt lost på hvilken formel jeg ska bruge til at regne denne opgave ud ... syntes jeg har for lidt tal at gøre med... o.0


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2009 af Jerslev

#0: Brug idealgasligningen.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Jaeh , men så kommer mit næste spørgsmål som er den der gør mig i tvivl...

p*V = n*R*T

n? , der står jo ikke noget om hvad bilens dæk er pumpet op med?

ska vi bare gå ud fra at det er luft :P?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2009 af Jerslev

#2: n er konstant også. Du kan beregne konstanten n/V ved at isolere n/V på den ene side og bruge dette forhold til at beregne det nye tryk.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

undskyld men er ikke helt med på hvad du mener...


Svar #5
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

eller. jo fatter det med n/V der skal isoleres ... men forstår ikke det med konstant, det er jo ikke noget tal... det er det som ligger lidt uklart for mig..


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2009 af Jerslev

#5: Okay; idealgasligningen:

p*V=n*R*T. I første omgang får du opgivet trykket og temperaturen. Ved omskrivning af idealgasligningen fås:

p*V=n*R*T <=> p/T = n*R/V.

Du kender p og T, så dermed kan du udregne konstanten n*R/V, da stofmængden og volumet af dækket ikke ændres. Herefter kan du proppe den nye temperatur ind og beregne det tilsvarende tryk.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #7
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Se det hjalp på forståelsen for mig ;D tusind tak.. =)


Skriv et svar til: Hejsa... (Tryk)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.