Fysik

Er Hz lige med sekunder? Jeg er forvirret!

03. marts 2009 af poppen (Slettet)

Hej..

Jeg kender bølge formlen: v = λ * f

og jeg ved at f som er frekvens kommer ud i Hz, MEN i min fysik bog regner de lysets hastighed altså frekvensen men de skriver resultatet i s (sekunder), hvordan kan det være når frekvensen skal komme ud i Hz???? hjælp mig please..:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Enheden Hz = s^-1 = 1/s, hvor s er sekunder.


Svar #2
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

okay.. tak.. kan du hjælpe mig med noget andet også?

hvis der står: Afstanden mellem punkterne "A" og "B" på bølgen er 4,5 m. Hvor stor er bølgelængden?

hvordan finder jeg det? hvilken formel skal jeg benytte mig af?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Har du et billede til den opgave?


Svar #4
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

ja vent.. skal prøve at tegne den.. vent i 2 sek..


Svar #5
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

her er billedet.. de to bølgetoppe er ens, det er bare mig der er dårlig til at tegne...

Vedhæftet fil:bølger.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Aha - ved du hvad der er bølgelængden på din tegning?


Svar #7
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

ja altså en bølgelængde er vel fra bølge top til bølge top.. der står ikke noget.. så ..det er vel det..


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Det er helt korrekt. Så hvis din afstand fra A til B er 4,5m, hvad er så en halv bølgelængde?


Svar #9
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

det kan jeg ikke rigtig finde ud af :S


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Jo, altså hvis du kigger på din tegning, så kan du indse, at der imellem A og B er 1,5 halve bølgelængder. Altså:

|AB| = 3/2 * lambda/2 <=> 3*lambda / 4 = |AB|

Så er det bare at isolere lambda.


Svar #11
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

okay det her er jeg kommet frem til: AB * 2 / 1,5 = λ ⇒ 4,5 m * 2 / 1,5 = λ = 6 m.. så bølgelængden er 6 m.. er du enig i det? :D


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Det ser vist korrekt ud, ja.


Svar #13
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

okay (: hvis du gider og har tid, vil du så ikke lige hjælpe mig med det her?

Hvis jeg har en frekvens på 15 Hz, skal jeg så først lave den om til en anden endhed før jeg kan bruge den i en formel, eller kan jeg godt fx. dividere med 15 Hz?

Er hastigheden den samme i vand som i luft?..

tak for din tid og hjælp!! (:


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Du kan sagtens bruge Hz i en ligning, sålænge du i resultatet husker på at bruge omregningen, at Hz = sekunder^-1

Nej, hastigheden i luft er ikke den samme som i vand - jeg antager, at du tænker på lydens hastighed.


Svar #15
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

hmmm.. hvis jeg fx. siger: λ = v / f ⇒ λ = 343 m/s / 15 Hz = 22,87 m..... skal jeg så her lave 22,87 m om til noget andet, eller hvad er det du tænker på?


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Næ.


Svar #17
03. marts 2009 af poppen (Slettet)

tusinde tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: Er Hz lige med sekunder? Jeg er forvirret!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.