Matematik

ligning hjælp

05. marts 2009 af kim19 (Slettet)

jeg har denne ligning.

35 = 114,6 * (1-0,927*e^-0,14*t)

Hvordan løses denne på cas ??

Håber en vil skrive op hvad jeg skal trykke på. Jeg har en TI-89

Påå forhånd tak,


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ah, den kan du jo (delvis) godt i hovedet. =)

Start med at dividere på hver side med 114,6.

Hvis du giver op overfor hovedløsningen skal du finde "solve" på din lommeregner og skrive:

solve(35 = 114.6 * (1-0.927*e^(-0.14*t)),t)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

home -> F2 -> 1:solve(35=114,6*(1-0,927E-0,14*t , t) -> enter

(kommaet er under t'et mellem parentesen og dividertegnet over nr. 9)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Eh, 0,927E-0,14 = 0,927 * 10^-0,14.


Svar #4
05. marts 2009 af kim19 (Slettet)

kan ikke løse den på papir vil du hjælpe mig igennem vil godt se hvad jeg gør forkert ?

Håber du vil ?


Svar #5
05. marts 2009 af kim19 (Slettet)

Tak men kan nu bare ikke løse den på papir kan ikke få t isoleret rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Prøv at opskrive dine mellemregninger. :)


Svar #7
05. marts 2009 af kim19 (Slettet)

35 = 114,6 * (1-0,927*e^-0,14*t)

35 / 114,6 = 1-0,927*e^-0,14*t

-1 + (35/114,6) = -0,927*e^-0,14*t

(-1 + (35/114,6)) / -0,927) = e^-0,14*t

(-1 + (35/114,6)) / -0,927) / e^-0,14 ) = t

Det går helt galt et eller andet sted...


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Ja, det går galt fra næstsidste til sidste linje. Prøv at tænke i baner af den naturlige logaritme i stedet.


Svar #9
05. marts 2009 af kim19 (Slettet)

Tak fik den løst nu. Har et sidste spørgsmål, jeg skal besteme f'(5) og give en fortolkning på hvad dette tal betyder

jeg har fået f'(5) = 7,383

Hvad betyder det ?

f(t)=114,6 * (1-0,927*e^-0,14*t)
 

f(t) = længden på en fisk i cm

t = alderen op fisken målt i år

Kan ikke finde ud af hvad f'(5) = 7,383 betyder ?

Ps. Tak for hjælpen med det andet :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

#3 Jeg var bare for langsom :-) Jeg havde ikke set dit svar, da jeg sendte beskeden.


Skriv et svar til: ligning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.