Matematik

Potensfunktion uden hjælpemidler

10. marts 2009 af Simonethemstrup (Slettet)

Sådan lyder opgaven:

En funktion f er af typen f(x)=bxa , og der gælder, at f(2)=4 og f(4)=64.

Jeg skal bestemme tallene a og b.

Det eneste jeg ved er, at det er en potensfunktion. Jeg har kigget i 3 forskellige bøger og ledt på nettet. Der er masser af konkrete eksempler, men ikke noget jeg virkelig kan bruge til noget.

Håber på hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2009 af peter lind

Du sætter de 2 par af værdier ind i formlen og får

4=b*2a, 64= b*4a. Du finder løsningen nemmest ved at dividere den anden ligning med den første


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2009 af desperate (Slettet)

du kan lave den u. hjælpemidler ..

Først bestemmer du a med formlen:
a = (log y2-logy1) / (logx2-logx1)
Når du så har bestemt a-værdien indsætter du denne i forskriften (sammen med et af punkterne) og isolere b ;)

Håber det hjalp :)


Svar #3
10. marts 2009 af Simonethemstrup (Slettet)

Peter lind: Løsningen? er det a eller b jeg finder udfra, hvad du siger? For så vidt jeg kan se, er der stadig to ubekendte, og jeg er endnu mere forvirret :S

Desperate: Hvordan skal jeg kunne det uden hjælpemidler? og hvad skal jeg indsætte på x og y's pladser? 

Det der forvirrer mig mest er f(2)=4 og f(4)=64 for kan ikke se, hvordan jeg kan bruge det til at finde a og b. Er det punkter i sig selv?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

b*2^a=4 og

b*2^a=4 <=> b=2 altså 2*2=4

2*4^a=64<=> 4^a=32 <=> a=2,5

f(x)=4*x^2,5


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2009 af peter lind

Deler du de 2 ligninger med hinanden går b ud. Du får 64/4=4a/2a=2a


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

nej amigo... 64/2=32 så har du 4^a=32 


Svar #7
10. marts 2009 af Simonethemstrup (Slettet)

Jeg har godt nok svært ved at finde rundt i jeres beregningsmetoder :/

Og hvad er det rigtige...?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2009 af peter lind

#7. Det kan jeg godt forstå.

#6 Det er forkert Hvor får du de 64/2 fra  og de 4a ? Se #1 og #5


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

min......

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

jeg er ikke så god til at formulere man min beregninger er rigtigt


Svar #11
10. marts 2009 af Simonethemstrup (Slettet)

peter lind: Kan du evt. gøre dine beregninger færdige, så jeg kan se, hvad du får a og b til, for på den måde kan jeg måske forstå det bedre?


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. marts 2009 af Jessica1

mht. dit spørgsmål .. f(2)=4 og f(4)=64 er punkter .. i det første tilfælde:
2=x1 og 4 =y1
I det andet:
4=x2 og 64=y2

så de punkter indsætter du:
a= (log64-log4)/(log4-log2) = 4
 

y=b*x^a, hvor du nu indsætter et af dine punkter og a-værdien:
64=b*4^4

b= 1/4


sådan :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. marts 2009 af peter lind

Du har f(x)=4*x2,5. og dermed f(2) = 4*22,5 = 4*22*2½ =16kvrod(2)≠4


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

hvad sagde jeg amigo......????


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. marts 2009 af peter lind

#11 Du har 24=16=2a.  Altså a=4. b findes dernæst af en af de oprindelige 4=b*2a=b24=b16


Svar #16
10. marts 2009 af Simonethemstrup (Slettet)

Nmcaan: Så vidt jeg kan se, får du a til at være 2,5 og b=4. Men det er ikke det samme de andre får..?

Peter lind: Du siger a=4 og b=16. tror jeg...

Jonny-08: YES, endelig en beregning jeg forstår :D Trin for trin, med fantastiske forklaringer. Men nu har jeg 3 forskellige bud på resultatet ! :/


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. marts 2009 af Jessica1

Hehe' Hvis du er usikker på , hvilken en, der passer, så indsæt de to punkter i hver af de bud du har fået ..

den, hvor løsningen passer , er svaret ;)


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

#17... du har rigtigt....


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. marts 2009 af peter lind

#16 a=4 er rigtig; men jeg har 4=16b <-> b=4/16=1/4


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. marts 2009 af nmcaan (Slettet)

peter lind har gjort d rigtigt sorry....


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.