Fysik

fusion - solen

12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hej derude,

håber I kan hjælpe mig med den følgende opg.Har selv prøvet at løse den, men det lykkedes ikk ...

herunder står opg:

I solen bliver masseenergi omdannet til strålingsenergi. Solen udstråler effekten 3,9*10^26 W.

a. Beregn Solens massetab på et sekund.

b. Beregn Solens massetab på et år.

c. Man regner med, at Solen har eksisteret i sin nuværende form i ca. 4,5 mia. år. Beregn Solens samlede massetab i denne periode.

d. Solens masse er i dag 1,99*10^30 kg. Hvor stor en brøkdel udgør Solens samlede massetab af dens nuværende masse ?

På forhånd taaaak .. :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv noget forslag?


Svar #2
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

jamen, jeg ved slet ikke hvordan man skal regne den første..

:S

altså de næste spørgsmål, kan jeg no finde frem til... men spørsmål a, har jeg ingen anelse om hvad jeg skal gøre...


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Du får opgivet hvor meget energi solen producerer pr. sekund. Hvis du nu omregner denne energi til masse via E = mc^2... ?


Svar #4
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

altså så skal jeg tage Solens masse og gange med lysets hastighed^2 ?...

men hva skal jeg så bruge det opgivne til ?

jeg forstår det ikke helt.......


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Nej, du skal omregne den energi der udsendes på 1 sekund til masse.


Svar #6
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

altså dvs. jeg skal finde m ?

ved at sige:
3,9*10^26 W = m*3,00*10^8 m/s.

ikk ?

men, hvad bliver enheden lige for m ?

Når jeg har fundet m, er det så massetabet ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Nej, E er en energi. Du har indsat en effekt.


Svar #8
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

nåååhh... men altså P=E/t

og vi ved, at strålingsenergien er pr. sek. dvs. at P=E

og derfor: 3,9*10^26 J, istedet for ?.. eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Præcis! =)


Svar #10
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

ok .. supperr..

men den m-værdi, hvilken enhed er det i ?..

og er det så sammetabet ?... eller ?

 kan ikk helt forstå hvordan man finder frem til selve massetabet ..

altså vi har jo massen nu ...


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Enheden er kg. Du kender godt formlen E  = mc^2, ikke?


Svar #12
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

nååhh.. yahh .. ok .. :D


Svar #13
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

er det så sammetabet ?... eller ?

kan ikk helt forstå hvordan man finder frem til selve massetabet ..

altså vi har jo massen nu ...

skal man ikk have en eller andet reaktionn..

for at regne to forskellige masser (højre og venstre side af pilen)? eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Nu har du massen, der er ækvivalent med den energimængde, som solen udsender pr. sekund.


Svar #15
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

ok ... og dvs. at det altså også er massetabet ?.. ikk ?
desuden, når man skal beregne det med et år..

skal man så ikk regne E ud udfra formlen : P=E/t

og derefter beregne m igen ?.. så har man massetabet på et år .. ikk ?


Svar #16
12. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

og ved opg. c, kan man bare gange den massetab fra et år, med 4,3 mia. år..ikk ?


Skriv et svar til: fusion - solen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.