Matematik

Bestemmelse af koordinater til det punkt hvor linjen er tangent til grafen

14. marts 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hej.

Jeg skal finde de koordinater hvor linjen y = -x+2 er tangent til x^2 - 5x +6

Hvordan gør jeg lige det?

Er der en som kan vise mig fremgangsmetoden så jeg selv i fremtiden kan løse lignende opgaver.

Mvh Louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2009 af mathon

f '(xo) = -1


Svar #2
14. marts 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hej Mathon, kan du ikke forklare det?  Ja f ' (-x+2) giver f ' (x) = - 1 Så har jeg bestemt x? Hvordan finder jeg så y?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2009 af mathon

f(x) = x2 - 5x + 6 

f '(x) = 2x - 5

f '(xo) = 2xo - 5 = -1        addér 5

2xo = 4                           divider med 2

xo = 2

yo = -xo + 2 = -2 + 2 = 0

røringspunkt Po(xo,yo) = (2,0)


Svar #4
15. marts 2009 af LouiseLG (Slettet)

Undskyld jeg spørger dumt men er xo ikke en rod? For så forstår jeg det tror jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2009 af mathon

xo er 1. koordinaten til røringspunktet
og
rod i ligningen
2xo - 5 = -1


Svar #6
15. marts 2009 af LouiseLG (Slettet)

Jeps. Man finder først x ved at differentiere linjen, herefter fortsætter man så til man har x, dette x sættes så ind i f ' (x) hvor resultatet er her er y? Har jeg nogenlunde forstået det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. marts 2009 af mathon

...det snerper derhenad...:-)


Svar #8
15. marts 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hehe og det er fremgang:-) Tusind tak for hjælpen.

Mvh Louise


Svar #9
15. marts 2009 af LouiseLG (Slettet)

Forresten Mathon kan du ikke forklare det sidste trin?

yo = -xo + 2 = -2 + 2 = 0

Hvordan kommer du frem til det?

Altså, y0 + 2


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. marts 2009 af mathon

det søgte røringspunkt ligger både
tangenten y = -x+2
og
på parablen y = x2 - 5x + 6

hvorfor
du kan beregne yo
af
1)  yo = -xo + 2 = -2 + 2 =      som var nemmest
eller
2)  yo = x2 - 5x + 6 = 22 - 5*2 + 6 = 4 - 10 + 6 = 0
 


Skriv et svar til: Bestemmelse af koordinater til det punkt hvor linjen er tangent til grafen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.