Kemi

pH i ammoniumnitrat opløsning

15. marts 2009 af Birgit84 (Slettet)

Hej

Kan nogen hjælpe mig videre med denne opgave? Jeg er fulstændig kørt fast.

En 0,045 M ammoniumnitratopløsning haves. 

Beregn pH og [H3O+]

Min logik siger, at følgende reaktioner foregår:

NH4NO3(s) → NH4+(aq) + NO3-(aq)

NH4+(aq) + H2O(l) (ligevægtspile) NH3(aq) + H3O+(aq)
NO3-(aq) + H2O(l) → HNO3(aq) + OH- (aq)
 

H3O+(aq) + OH-(aq) → 2 H2O(l)

Da n(NH4NO3) = n(NH4+) = n(NO3-) må opløsningen være neutral. [H3O+] er derfor 1,00 • 10-7 M og pH = 7

Dette resultat kan bare ikke passe ud fra de senere opgaver som jeg skal beregne....

hvor i alverden er det lige, at det går galt for mig?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2009 af mathon

pKs(NH4+) = 9,25, hvilket indikerer svag syre

pH = ½(pKs - log(cs))

pH = ½(9,25 - log(0,045)) = 5,3

[H3O+] = 10-pH M = 10-5,3 M = 5,01*10-6 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2009 af dnadan (Slettet)

NO3-(aq) + H2O(l) → HNO3(aq) + OH- (aq)
Denne reaktion vil ikke forekomme, tænk på at HNO3(saltpetersyre) er en meget stærk syre, og vil derfor reagerer fuldstændig med vand.

Det eneste du skal kigge på er følgende reaktion:

.....NH4+(aq) + H2O(l) ⇔NH3(aq) + H3O+(aq)

eq Cs-x..................................x...................x

Ligevægtsbrøken opstilles:

Ks=[NH3][H3O+]/NH4+] = x^2/(Cs-x), men da ammonium er en svag syre kan approksimationen:

Ks=x^2/(Cs-x)≈x^2/Cs, isoler lidt videre og få formlen brugt i #1.

Dette er dog smart at tænke på, idé man hele tiden ved, hvad der sker.


Skriv et svar til: pH i ammoniumnitrat opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.