Matematik

TEGN LINJEN FOR LIGNINGEN????

17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 Hej allesammen.

Jeg har fået til opgave at skulle tegne en linje for denne ligning: 

 x       y
__ + __   =    1

3        2

Hvordan gør jeg det? Ved at isolere y, så ligningen kommer til at ligne denne: y = ax + b? 

.....Eller hvordan?

Håber i kan hjælpe mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

De fleste graftegner-app kan klarer den slags forskrifter ... beskriver denne en funktion y af x skal du blot gange igennem med 2*3 og derefter isolere y


Svar #2
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 undskyld det fik jeg ikke helt fat i? Ja, det er vel en funktion i og med at den angiver en ligning for en linje... Men hvordan omskriver jeg den til en normal ligning, altså en: y = ax + b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

(x/3)+(y/2)=1                .... ganger med 6

2x+3y=6                        ... flytter om

3y=6-2x                         ... omskriver til en linie's ligning

y=-(2/3)x+2


Svar #4
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 arhhh nu forstår jeg.. Mange tak.... :-)

Så står der at man skal aflæse skæringspunktet på koordinatsystemet når man har tegnet dem ind. Det gør jeg så. Men det næste spørgsmål er så: Vis VED BEREGNING at din aflæsning faktisk er korrekt.

Det er jo så noget med at man skal finde b som er skæringspunktet, men hvordan viser jeg det ved beregning?

TUSINDE TAK :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

Når forskriften skærer aksen ... så er x=?


Svar #6
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 altså hvordan kan jeg vise VED BEREGNING at linjen skærer et bestemt sted... :-)???


Svar #7
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 jeg skal vise ved beregning linjens skæringspunkt. hvordan :/ ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

Er det denne ligning y=-(2/3)x+2 der skal skærer en akse ... er dette x-aksen sætter du y=0 er det y-aksen sætter du x=0 er det ikke en akse, men en funktion g(x) sætter du y=g(x)


Svar #9
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 ja det er denne ligning y=-(2/3)x+2 der gerne skulle skære et sted i et koordinatsystem. men jeg ved ikke hvordan man BEREGNER sig frem til det... :/ 

forstår ikke helt hvad du mener med y=0 og x=0? 

altså man skal kunne beregne sig frem til hvor linjens ligning skærer.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

oki y=-(2/3)x+2  skærer x-aksen i y=0 ( hvilket nok er hvad du skal finde ) ... sæt y=0 og løs for x ... dvs 0=-(2/3)x+2 ⇒ ....


Svar #11
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 1) Hvorfra ved du at den skærer i y = 0?? :-)

2) Hvad skal jeg gøre med denne ligning: 0=-(2/3)x+2 ?? :-)

Tusinde tak for din tålmodighed ;)


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

#11 som jeg skriver i #8 ved jeg ikke hvor den skærer .... du mås du svare på!

ad 2) i #11 isoler x ... dvs (2/3)x=2 ⇒ x=3


Svar #13
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 ahaa, forstår godt den med x, men forstår ikke hvordan jeg så skal finde y ?? :-/


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

#13 den bliver du da ikke bedt om eller? ... men brug forskriften i #8 til at bestemme y


Svar #15
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

jo man skal jo finde linjens skæringspunkt , dvs (x,y). indtil videre har jeg kun fundet x, mangler y :-)

 men hvis jeg nu skal bruge forskriften for #8, hvordan sætter jeg så x = 0, når x er lig med -2/3x+2... kan du skrive den op for mig så jeg kan se hvad du mener :-/ ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

har du x indsætter du bare i ligningen


Svar #17
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 okay. tak, så den kommer til at se sådan her ud (SIG ENDELIG TIL HVIS IKKE :O) : y=-2/3x * 3 + 2 ???


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. marts 2009 af Dynin (Slettet)

#17 ligning for hvad?


Svar #19
17. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

^ det jeg lige har skrevet, er det ikke sådan så jeg finder y, sådan så nu hvor vi har fundet x = 3 , så mangler jeg at finde y, og det troede jeg var det jeg gjorde ovenstående ^...??


Skriv et svar til: TEGN LINJEN FOR LIGNINGEN????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.