Fysik

Impuls - Ballistisk pendul

19. marts 2009 af GreatNusseR (Slettet)

Dav,

Jeg har fået stillet følgende to opgave:

a: Opstil et udtryk til bestemmelse af den fælles hastighed, u lige efter kuglen har ramt klodsen

b:Opstil et udtryk til bestemmelse af kuglens hastighed v1 lige inden kuglen rammer klodsen
 

Der er selvfølgelige snakke om et uelastisk stød

I a'eren har jeg gjort således:

Klodsen indeholder kun potentiel energi før stødet og projektiet tilsvarende kun kinetisk enegi. Når klodsen rammes af projektilet sættes den i bevægelse, dvs. en tilvækst i kinetisk energi og tilsvarende et tab af potentiel energi. Lige efter klodsen er blevet ramt af projektilet indeholder klodsen kun kinetisk energi. Dvs. følgende må gælde (der antages at projektilet og klodsen "hænger sammen" i en eller anden grad)

v.fælles = sqr(2*Ekin/mSamlet)

Det jeg så har lagt mærke til er at jeg ikke har taget højde for tab af energi og jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal tage forbehold for det - men spørgsmålet er så om det jeg har gjort her i a'eren er korrekt?

Ved b'eren har jeg gjort således:

Impulsbevarelsen gælder

Pfør = Pefter

Derfor

m.projektil*v.projektil = mSamlet*vfælles, dvs.

v.projektil = v.fælles*(mSamlet)/m.projektil

Umiddelbart vil jeg sige at b'eren er rigtig, men jeg vil gerne lige være sikker :-P


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja nu er det lidt rodet, det du har skrevet, men først og fremmest så er det ballistiske pendul et instrument, der blev brugt til at måle hastigheden af en kugle. Det var før de elektroniske måleinstrumenter kom. Men kort og godt formlen er m*v=(M+m)*V, hvor V er hastigheden af træstykket og kuglen


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2009 af peter lind

Det er givet at din beregning af klodsens energi efter at projektilet har ramt ikke holder, hvis du går ud fra at energien er bevaret. Der er nemlig brugt energi til at ødelægge fibrene i klodsen. Det normale vil være, at man måler hvor meget klodsen slår ud og deraf finder energien. Derefter kan du bruge den fundne energi til at finde klodsens hastighed. Denæst kan du  bruge den impulsbevarelse -som du gengiver helt korrekt- til at finde hastigheden af projektilet.


Skriv et svar til: Impuls - Ballistisk pendul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.