Kemi

hjælp til kemi opgave.

25. marts 2009 af AnnaM90 (Slettet)

Jeg har fået en opgave til i morgen som lyder sådan:

En hvidvin er tilsat SO2 som konserveringsmiddel. For at bestemme SO2-koncentration udtaget 200 mL af vinen, og der tilsættes fortyndet svovlsyre. Herefter titreres der med en 0,0208 M KMnO4-opløsning.

Følgende reaktion finder sted under titreres:

MnO4-(aq)  +  SO2(aq)  ---> Mn2+ (aq)  + SO42- (aq)

a) Afstem reaktionsskemaet.  ---> dette har jeg gjort.

Men spørgsmål b og c kan jeg ikke finde ud af.

b) beregn den formelle koncentartion af SO2 i vinen, idet resultatet angivet i mg/L

I stedet for SO2 anvendes ofte natriumsulfit som konserveringsmiddek i vin.

c) beregn massen af den mængde natriumsulfit, der skal tilsættes pr liter vin for at opnå et S-indhold af samme størrelse som i den undersøgte vin. Sammenholt resultatet med Positivlisten.

Har virkelig brug for hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Hvad observerede du ved forsøget? Tror nemlig at der sker et farveskift mellem når reaktionen forløber.

Så registerede du vel den tilsatte mængde titrator. Du finder derefter stofmængde af den tilsatte mængde titrator ud fra: n = V * c.

Du ved at der ved farveskift (fra lilla til grøn, mener jeg) ikke er flere MnO4- tilbage i opløsningen. Da MnO4- reagerer 1:1 med SO2, må stofmængde af tilsat titrator i dette punkt, være lig med stofmængde af SO2 i opløsningen. Du finder derefter massen af denne mængde SO2 og angiver koncentrationen i mg/L.

C) Her finder du M for NaSO2, og ganger denne med stofmængde af SO2 i b.


Brugbart svar (2)

Svar #2
26. marts 2009 af mathon

2KMnO4 + 5SO2 + 3H2SO4 → 2MnSO4 + K2SO4 + 5SO3 + 3H2O

og bemærker, at

2 mol KMnO4 ækvivaler 5 mol SO2, dvs. i mængdeforholdet 2:5

1) beregn stofmængden af 9,10 mL 0,0208 M KMnO4

2) beregn ud fra 1) den ækvivalente stofmængde SO2 = n(SO2)

3) n(SO2) befandt sig i 200 mL; beregn c(SO2)formel

4) omregn fra mol/L til g/L og videre til mg/L, når M(SO2) = 64 g/mol


Svar #3
28. marts 2009 af AnnaM90 (Slettet)

tak!


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. april 2011 af Jaksen (Slettet)

 Er facit 3531,61536 mg/L ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2011 af Jaksen (Slettet)

->


Skriv et svar til: hjælp til kemi opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.