Matematik

find b og c i et andengradspolynomium

27. marts 2009 af Amandaskat (Slettet)

Hej.

f(x)=-5x^2+bx+c

og b og c er tal

f har rødderne 3 og 7, hvilket vil sige, at de skærer i x-aksen.

Men hvordan finder jeg tallene b og c?

Jeg har prøvet på ti-89, men kan bare ikke få det til at passe.

Så kan nogle give mig nogle hints til at komme i gang??


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

du kan opstille to ligninger :

f(3)=-5*3^2+b3+c = 0

f(7)=-5*7^2+b7+c= 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2009 af mathon

f(x) = -5(x-3)(x-7)


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2009 af stresset (Slettet)

f(3)=-45+3b+c=o

isolér c:

<=> c = 45-3b

Sæt denne c i f(7):

f(7)=-245+7b+45-3b=0

<=> -245+45+7b-3b=0 <=> -200+4b=0 <=> 4b = 200 <=> b=200/4 = 50, b=50

Indsæt b = 50 i f(3) :  -45 + 3 * 50 + c = 0 <=> c = 45 -3 * 50 = -105

Altså er b = 50 og c = -105


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2009 af mathon

#2
fortsat

faktoriseringsudtrykket giver

f(x) = -5(x-3)(x-7) = -5(x2-7x-3x+21) = -5(x2-10x+21) = -5x2 + 50x + (-105)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2012 af A2 (Slettet)

Min lærer har lært os at koefficienterne kan findes således:

-b = r1 + r2

c = r1 * r2

hvor r1 og r2 er rødderne i vilkårlig rækkefølge.

Men kunne aldrig selv få det til at passe.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2012 af mathon

   det gælder kun for en normeret andengradsligning

               x2 + bx + c = 0

du har så
                   -5•( x2 - (b/5)x - (c/5) )

                    3+7 = b/5

                    10 = b/5

                    b = 50

 

                    3 • 7 = -(c/5)

                    -21 = c/5

                   c = -105

               f(x) = -5x2 + 50x - 105 = 0

 

 

 


Skriv et svar til: find b og c i et andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.