Matematik

Regressionsanalyse - hvad går der galt?

29. marts 2009 af Tæven (Slettet)

Fra eksamen august 2008:
År:    1999   2000   2001   2002   2003   2004   2005   2006                    
Sole.  7         11.7     15.6     22.6     32.8    49.4   68.9    116.4

Tabellen viser for hvert af årene 1999-2006 mængden af udvundet solenergie i Spanien. I en model antages det, at den udvundne solenergi P (Målt i MW) som funktion af tiden t (målt i år efter 1999) med tilnærmelsesvis kan beskrives ved sammenængen:

P= P0 * at

a) benyt tabellens data til at bestemme P0 og a.
Jeg bruger excel og tilføj tendenslinje og får y=0*e0.3854x... ved godt at man så omskriver ved at udregne e0.3854 Men det kan da ikke passe at funktionen skal hedde 0*1.470t. Hvad gør jeg galt?/hvad er det jeg ikke forstår?
Jeg har for resten regression på hele tabbellen, men efter at have læst formuleringen igennem kommer jeg til at tænke på om man blot skal tage fra år 2000 og fremad? Men jeg får stadig et 0 som b.



b) Benyt modellen til at forudsige mængden af udvundet solenergi i Spanien i år 2008 samt til at forudsige, hvornår udvindingen af solenergi i Spanien overstiger 400 MW.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du husker, at du skal regressere på følgende tabel, der er omregnet fra den du oplyser:

År: 0 1 2 3 4 5 6 7

Sole: 7 11,7 15,6 22,6 32,8 49,4 68,9 116,4


Svar #2
29. marts 2009 af Tæven (Slettet)

Det er der jeg går galt! Tak for reminderen Jerslev. Jeg havde blot skrevet årstallene ind, men ja, det kan excel ikke lige :).


Svar #3
29. marts 2009 af Tæven (Slettet)

Men skal jeg stadig køre regression på hele tabellen eller blot fra år 2000?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2009 af Shaaaz (Slettet)

Jeg benytter TI89 med værdierne

X: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

Y: 7 - 11,7 - 15,6 - 22,6 - 32,8 - 49,4 - 68,9 - 116,4

Og, ved eksponential regression, får funktionen: f(x) = 4,938 * 1.47 ^ t


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal lige gå en værdi ned i alle x-værdierne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. marts 2011 af 08Jacob (Slettet)

Rent faktisk ikke. H*n har bare glemt nul-værdien. Der er 8 cifre ved Y-aksen men kun 7 ved x-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2014 af karlabo (Slettet)

En der kan fortælle mig hvordan man regner denne ud UDEN lommeregner? Altså uden at man sætter det der ind på sin lommeregner? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det kan gøres i Excel, men det vil være for besværligt at lave regressionen helt i hånden. Der skal udregnes en del summer over de opgivne data, og det er mest bekvemt at benytte et regnehjælpemiddel af en art til det.


Skriv et svar til: Regressionsanalyse - hvad går der galt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.