Fysik

Aktivitet i radioaktiv kerne!

01. april 2009 af Nikolinek (Slettet)

Hej

Jeg har lavet et forsøg med en radioaktiv kerne med Barium-137 som datterkerne. Jeg har skullet give et skøn af aktiviteten ved forsøgets start. Det har jeg gjort således:

Ud fra vores graf kan vi se at tælletallet til tiden t0 = 140,14 pr. 10 sek. derfor dividerer med 10, netop fordi aktivitet er defineret som henfald pr. sekund. Det giver 14,014 og fordi at det er gammastråling vi måler, skal man gange med 100, fordi GM-tælleren kun måler 1% af strålingen. 14,014*100 = 1401,4. Nu skal vi finde ud af hvilken faktor vi skal gange vores antal kerner med for at få aktiviteten. Først skal vi udregne arealet af den cirkel som tælleren måler med, det udregnes med formlen A= π* r^2 det giver π*?1,5?^(2 )=7,069. Arealet som kilden udbreder sig over kan udregnes med radius, som den afstand, der er imellem kilden og tælleren, ved vores forsøg: 4,5 cm. Formlen lyder 4π* r^2 og det giver 4π*?4,5?^2=254,469. Nu dividerer vi kuglens areal med tællerens areal og får derved den faktor vi skal gange vores antal kerner med. 254,469/7,069=35,998. Ud fra formlen for aktivitet, A=k*N, får vi A=35,998*1401,4=50447,6 s^(-1).

Er der nogen der kan sige mig om dette lyder til at være helt ude i hampen? Det skal siges at vi af kilden har haft ca. 7 dråber. Så det er jo ikke særlig meget.

På forhånd tak. -Nikoline


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2009 af kieslich (Slettet)

Du var kommet frem til aktiviteten på 1401,4. Det ganger du med kugle/tæller arealforholdet, Så du får den samlede aktivitet A = 1401,4*35,998= 50447,6s-1. Antallet af kerner finder du ud af formlen A = K*N <=> N = A/k, hvor k er henfaldskonstanten, Den kan du finde af formlen T½ = ln(2)/k.


Svar #2
02. april 2009 af Nikolinek (Slettet)

 Ja, det er rigtigt.

Men ved du om det lyder sandsynligt med så høj en aktivitet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2009 af kieslich (Slettet)

Faktisk er jeres attivitet lidt for lille. Et tælletal bør ikke være under 400. Den relative usikkerhed på  tælletallet er √(n)/n og dette tal bør være under 5%.


Svar #4
03. april 2009 af Nikolinek (Slettet)

 okay, men jeg har også kun skullet give et skøn over det. Og ja det er rigtigt vi har haft meget små tælletal, fordi vores måler var for langt væk fra kilden. 

Men tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Aktivitet i radioaktiv kerne!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.