Matematik

Bestemmelse af en parabels ligning

03. april 2009 af kokod (Slettet)

Har fået stillet følgende opgave:

Et bassin har et lodret tværsnit, hvis form er en del af en parabel med toppunktet T. Bassinets største bredde AB er 10 m., og dets dybde er 4 m.

a) Tegn en model af tværsnittet i et passende koordinatsystem, og bestem en ligning for parablen i dette koordinatsystem.

Jeg har indtegnet det sådan at T(0,0) , A(-5,4) , B(5,4), men jeg er i tvivl om hvordan jeg skal bestemme en ligning for grafen.

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2009 af mathon

kan indtegnes
sådan at
T(0,-4) , A(-5,0) , B(5,0)

hvoraf

f(x) = y = a(x+5)(x-5) = a(x2 - 25)
og
-4 = a(0+5)(0-5)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. april 2009 af Tina. (Slettet)

Hvordan kommer du frem til den ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2011 af Cholewa4 (Slettet)

Eftersom man kender de to rødder for linjen, nemlig x= 5 v x=5, gælder det for andengradspolynomiet ax^2+bx+c  at f(x)=a(x-r1)(x-r2). 
Her er r1 og r2 rødderne, altså der hvor parablen skærer x-aksen

Dertil fåes
f(x) = a(x-(-5))(x-5) = a(x+5)(x-5)

Indsæt punktet T(0,4) i ligningen, så finder du a!


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2011 af Cholewa4 (Slettet)

* der skulle stå x= -5 v x=5!


Brugbart svar (6)

Svar #5
08. november 2011 af mathon

#1


kan indtegnes
sådan at
                                     T(0,-4) , A(-5,0) , B(5,0)

hvoraf

                                      f(x) = y = a(x+5)(x-5) = a(x2 - 25)
og
                                      -4 = a(0+5)(0-5)

                                      a = 0,16
hvoraf følger

                                      f(x) = 0,16(x2 - 25)

                                      f(x) = 0,16x2 - 4
 

    ...selv om Tina for længst er ligeglad  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2014 af caroline33 (Slettet)

Hvor bliver de -25 af i svaret?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2014 af hhbloch (Slettet)

Efter som du ganger de 0,16 "ind" i parantesen skal du gange både x2 og -25 med 0,16. 

0,16*25 = 4

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2014 af mathon

#6

                                      -4 = a(0+5)(0-5) = -25a

                                      a=\frac{-4}{-25}=\frac{4\cdot 4}{25\cdot 4}=\frac{16}{100}=0,16


       


Skriv et svar til: Bestemmelse af en parabels ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.