Matematik

rente

07. april 2009 af taktak (Slettet)

1) En person indsætter 10 000 kr. på en konto i en bank til en fast årlig rente på 2,5 %.
 

a) Hvor stort et beløb står der på kontoen efter 6 år?
b) Hvor mange år går der, inden beløbet på kontoen er blevet fordoblet?

a) 10000 * 1,1596 = 11596,95 kr .

men hvad skal jeg gøre i b) ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2009 af Exupery (Slettet)

a)

f(t)=10000*1,025^t

f(t)=10000*1,025^6=11596,9 (Skriv det ordentligt op!)

b)

I en eksponentielfunktion er fordoblingstiden givet ved:

T2=ln(2)/ln(a), men dette hjælper kun, hvis der med beløbet menes de 10000 kr, vi havde fra start.

Ellers løser du bare ligningen:

11596,9*2=10000*1,025^t


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Formlen hedder Kslut=Kbegynd*(1+r/100)n, hvor r betegner nominelværdi af renten, her 2,5 

I b) har du slutkapitalen 20000 kr., så 10000 kr*(1+r/100)n = 20000 kr. <=> 1.025n = 2 <=> n = 28 år


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har taget udgangspunkt i de 10000 kr., regner med at det er det, der menes, der skulle fordobles.


Svar #4
07. april 2009 af taktak (Slettet)

ja det er 10000 kr der skal fordobles ikke 11596, 95 kr .


Svar #5
07. april 2009 af taktak (Slettet)

10000 kr*(1+r/100)n = 20000 kr. <=> 1.025n = 2 <=> n = 28 år
 

jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til 28 år . tror du ikke du kan opstille det på en måde der giver lidt mere mening . tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jo, når du er nået frem til det sidste udtryk i #2, så regner du videre med logaritmer (s.d.)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2009 af Exupery (Slettet)

#5 Du kan bare benytte dig af log-formlen, jeg har skrevet i #1. Det er helt legalt.


Skriv et svar til: rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.