Matematik

skæringspunkt

10. april 2009 af Limling (Slettet)

Der er givet en funktion

y = x3 + 6x2 + k , hvor k er et tal

- bestem de værdier af tallet k, hvor hvilke grafen har netop 2 skæringspunkter med x aksen.

Jeg kender kun til diskriminaten, men kun hvor grafen har xog ikke i tredje..


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2009 af peter lind

Grafen har 2 skæringspunkter, hvis et lokalt maksimum eller minimum netop røre x-aksen. Find y' og løs ligningen y'=0.. Løsningerne kalder jeg x0 og x1. y(x0)=0 eller y(x1)=0. Hvorfor ses bedst af en graf. Skører x-aksen mellem rødderne er der 3 løsninger. Skærer x-aksen uden for rødderne er der 1 løsning.


Svar #2
10. april 2009 af Limling (Slettet)

Hvad mener du med at: skærer x-aksen mellem rødderne er der 3 løsninger. Skærer x-aksen uden for rødderne er der 1 løsning.


Svar #3
11. april 2009 af Limling (Slettet)

Og hvis jeg finder y' , så forsvinder k jo..


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2009 af mathon

f '(x) = y' = 3x2 + 12x

3x2 + 12x = 3x(x+4) = 0

monotoniforhold:
for x<-4 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for -4<x<0 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>0 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
 

f(x) har således lokalt minimum for x = 0

med kravet om to løsninger,
skal
f(0) = 03 + 6*02 + k = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2009 af peter lind

#2. Det er ikke let at forklare hvorfor. Som jeg skrev ses det bedst af en graf for funktionen. Lav en graf for en eller flere værdier for k.  Nulpunkter er hvor x-aksen skærer eller rører kurven.


Svar #6
11. april 2009 af Limling (Slettet)

#4: hvorfor er der 2 løsninger, netop hvor der er lokalt maksimum?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2009 af peter lind

Her er en anden måde du kan se på det. Hvis et trdje gradspolynomium skal have 2 løsninger må den ene rod være dobbelt rod. Det betyder at funktionen kan skrives som

f(x)=k(x-a)(x-b)2                                                   ( 1)

hvor b er dobbeltroden. Du kan let vise, at det betyder at f'(b)=0

En anden mulighed er at gange paranteserne ud i (1) og sammenligne koefficienterne i resultatet med koefficienterne i din funktion


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2009 af Shaaaz (Slettet)

Hejså.. :)

Jeg har lige et spørgsmål?

Jeg er helt med på at når f'(x)=0 osv.

Men spørgsmålet går jo ud på at bestemme værdierne af k ved de 2 tilfælde der gør at ligningen får 2 skæringsakser... Jeg har lige set igennem din besvarelse.. og på ingen steder har du beregnet værdierne af k, hvilket der bliver spurgt efter????

Mvh.

Shaaaaz


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2009 af mathon

k = 0


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. maj 2009 af Qras (Slettet)

K må da være:  0  ELLER - 32.

Da f'(x) = 0  =>  x = 0   v   x = -4

Hvorved; f(0) = 0  =>  K = 0    og    f(-4) = - 32  =>  K = -32

Eller det mig der er helt galt på den?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. maj 2009 af peter lind

Du har helt ret


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. april 2013 af la87 (Slettet)

Jeg ved at, det her er lidt længe siden, men hvorfor er det egentlig at man skal løse f `(x)=0, for at finde k? Forstår det ikke rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. april 2013 af mathon

#10

        som ikke har brug for det mere

 

tangering af x-aksen kræver således

                   k = 0  som beskrevet i #4
     eller
                   k = -32 som overset i #4


           funktionsekstrema kræver f '(x) = 0    dvs de steder, hvor den kontinuerte graf evt "vender"


Skriv et svar til: skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.