Matematik

tangent til funktion

21. november 2004 af patrizia (Slettet)
Er der en der har lyst til at hjælpe mig??

Opgaven lyder:

En funktion f er bestem ved f(x)= 3x^4 - 2,5x^3

Bestem en ligning for tangenten m til grafen for f i punktet P(1,f(1)).
- er det rigtigt, at tangenten til grafen for en funktion f i punktet (x0,F(x0)) er y= f(x0)+f'(x0)(x-x0)
I opgaven er x0 = 1 , så jeg vil differentiere f og dernæst udregne f(1) of f'(1)
F(x) = 3x^4 - 2,5 x^3 F'(x)=12x^3 -7,5x^2
F(1) = 65,375 f'(1) = 1671,75

y=f(x0)+f'(x0)(x-x0)
y=f(1)+ f'(1)* (x-1)
Hvordan kommer jeg videre?? eller hvordan skal jeg gøre det hele??

Hilsen Patrizia


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2004 af allan_sim

Du differentierer rigtigt, og din tangentformel er også rigtig, men du skal passe på regnearternes hierarki.

Når du f.eks. skal udregne 3x^4 i et eller andet punkt, så har potensopløftning højere prioritet end multiplikation, så med andre ord er 3x^4=3*(x^4) og ikke 3x^4=(3x)^4, som hos dig.

Med andre ord:

f(1) = 3*1^4-2,5*1^3 = 3-2,5 = 0,5

Tilsvarende med f'(1).

Når værdierne er sat ind i tangentformlen, reducerer du blot på ligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2004 af tante_toffee (Slettet)

du skal bruge tangentligningen, ja!!

du kender x og f(x), og du kan finde f'(x) ved at differentiere f(x)...

derefter indsætter du x i f(x) og f'(x) og udregner dette (som du har gjort)

dermed kender du 3 af 4 værdier i tangentligningen, og derfor indsætter du disse og ganger/plusser ud, således at du ender med en linjes ligning...

Svar #3
21. november 2004 af patrizia (Slettet)

nå, ja - hvor er jeg dum - er ret træt i dag.... Jeg har fået ligningen til tangenten til at blive 4,5x- 1,25 - kan det passe??


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2004 af tante_toffee (Slettet)

fordtår ikke hvordan du får -1,25...

y=f(x0)+f'(x0)(x-x0) =>
y=f(1)+f'(1)(x-1) <=>
y=0,5+0,5*(x-1) <=>
y=0,5+(0,5x-0,5) <=>
y=0,5+4,5x-4,5 <=>
y=4,5x-4

det ville jeg mene var resultatet...

Skriv et svar til: tangent til funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.