Matematik

Andengradsligning med kendte rødder

20. april 2009 af Lehmann15 (Slettet)

Hej alle sammen :)

Jeg har en opgave der hedder:

Et andengradspolynomium f er bestemt ved f (x) = -5x^2 + bx + c hvor b og c er tal. Det oplyses at f har rødderne 3 og 7.

Så jeg har altså a og de to rødder, men jeg ved ikke hvordan jeg kommer videre. Jeg har forsøgt at isolere b og c på forskellige måder, men kan simpelthen ikke få det til at gå op...

Nogen der kan hjælpe?
Ville være meget taknemmelig!


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2009 af Dynin (Slettet)

#0 skriv f(x) på faktoriseret form ...


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. april 2009 af Exupery (Slettet)

f(x)=a(x-r1)(x-r2)

f(x)=-5(x-3)(x-7)

Nu ganger du bare ind i parentesen og finder b og c.


Svar #3
20. april 2009 af Lehmann15 (Slettet)

Dit svar ser godt ud Thomas, men hvad giver formelen, b eller c?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2009 af Dynin (Slettet)

#3 gang f(x)=-5(x-3)(x-7) ud ... så kan du aflæse både b og c


Svar #5
20. april 2009 af Lehmann15 (Slettet)

Det har jeg gjort, og jeg får 0

Så svaret er altså b= 0, c=0?


Brugbart svar (3)

Svar #6
20. april 2009 af Dynin (Slettet)

#5 nej ...

-5(x-3)(x-7)                  ganger parenteserne sammen

=-5(x2-10x+21)           ganger -5 ind i parentesen

=-5x2+50x-105            sååå

b=50 og c=-105


Svar #7
20. april 2009 af Lehmann15 (Slettet)

Ahh, haha nu forstår jeg det :)

Undskyld, havde ikke lige spottet at stykket passede ind i f(x) = ax^2 + bx + c

Mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. april 2009 af Exupery (Slettet)

Jo, det gør det skam. Det er blot andengradspolynomiet skrevet på faktoriseret form.


Svar #9
20. april 2009 af Lehmann15 (Slettet)

Problemet lå sandsynligvis i at jeg ikke vidste hvad faktoriseret form var...

Men ja, har jo som sagt fået det på plads nu


Skriv et svar til: Andengradsligning med kendte rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.