Kemi

Ligevægte

23. april 2009 af ILikeTurtles (Slettet)

Hej... jeg skriver igen og regner med at jeg får hjælp denne gang:

Jeg har problemer med to delopgaver.

reaktionen

H2(g) + CO2(g) = H2O(g) + CO(g) har ligevægtskonstanten 1,6 ved 720 grader C. Deres partialtryk er angivet: p(H2) = 0,54 bar , p(CO2) = 1,07 , p(H2O) = 1,50 bar , p(CO) = 2,11 bar

jeg fik udregnet reaktionsbrøkken til 5,48 ved stuetemperatur. Bagefter opvarmes beholderen til 720 grader C, hvorved ligevægten indstilles

Hvilken retning forløber nettoreaktion? - mulig svar fra min side kunne være venstre, da 5,48 > 1,6, men er det rigtigt?

Beregn de fire partialtryk samt totaltrykket, når ligevægten har indstillet sig ved 720 grader - har ingen anelse, hvordan jeg skal gribe denne an

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2009 af mathon

da alle omhandlede stoffer har koefficienten 1
er en koncentrationsændring proportional med den tilsvarende trykændring
Δp = (R*T)Δc
eller
Δp ∞ Δc

hvoraf


                                     H2(g)    +   CO2(g)   <--->   H2O(g)    +   CO(g)
tryk i bar ved 720°C:       0,54+x         1,07+x              1,50-x         2,11-x

med ligevægtsbrøken

(1,50-x)(2,11-x)/((0,54+x)(1,07+x)) = 1,6 og 0<x<1,50

hvoraf x beregnes

og dermed trykkene i linje 8


Skriv et svar til: Ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.