Matematik

Funktioner

24. april 2009 af Stella Lilja (Slettet)

 Hej jeg håber nogen kan hjælpe mig med at løse denne opgave; 

En parabel går gennem følgende punkter; 

(2,1) 

(4,1) 

(0,5) 

Hvordan finder man funktionen for parablen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2009 af Meph (Slettet)

Hej med dig

Kald parablen for P(x)=ax2+bx+c. Af dit sidste punkt (0,5) bestemmer du c. Indsæt derefter de to andre punkter, så får du to ligninger med to ubekendte, der let løses.


Svar #2
24. april 2009 af Stella Lilja (Slettet)

 dvs. P(x) = ax^2 + bx + c -> P(x) = a*0^2 + b*0 + 5, skal jeg så bare sætte det ene punkt ind og så det andet (2 ligninger med 2 ubekendte) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2009 af Meph (Slettet)

P(x) = ax^2 + bx + c -> 5= a*0^2 + b*0 + c  -> c=5

Nu har du P(x)=ax2+bx+5 indsæt så punkterne og løs.


Svar #4
24. april 2009 af Stella Lilja (Slettet)

 okay : ) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2009 af mathon

...eller skrevet

x2*a + x*b = y - 5               ligningen benyttes til koordinatindsættelse to gange

I:  4a + 2b = -4
II: 16a + 4b = -4
 

hvoraf a og b beregnes



Svar #6
24. april 2009 af Stella Lilja (Slettet)

okay nu er jeg ikke med, hvorfor skriver du y-5? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2009 af Meph (Slettet)

mathon sætter P(x)=y og omskriver y=P(x)=ax2+bx+5 ⇔ y-5=ax2+bx


Svar #8
24. april 2009 af Stella Lilja (Slettet)

 ja men hvorfor minusser han y med 5, hvorfor ikke bare lade det stå? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2009 af Meph (Slettet)

sikkert for at synliggøre hvordan ligningen med de to ubekendte kan løses.


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.