Matematik

et teater hævede billetprisen med 30%

25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

Jeg vil gerne bede om hjælp til følgende opg.

Opg 1: Et teater hævede billetprisen med 30%. Det medførte, at den månedlige billetindtægt øgedes med 17%. Hvor mange % var besøgstallet gået ned pr. måned?

og opg. 2:  En ny bil koster 120.000 kr. Værdien nedskrives hvert år med 15% på selvangivelsen. Angiv vækstraten for bilens værdi.

Hvad er bilen nedskrevet til efter 2 år? - efter 5 år? - efter 10 år?

Angiv en regneforskrift for den funktion, der angiver bilens værdi på selvangivelsen x år efter anskaffelsen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2009 af mathon

oprindelig billetindtægt Bo = No*po

No er oprindeligt antal solgte billetter
po er den oprindelige billetpris

1,17*Bo = (1-r)*No*1,30*po = 1,30*(1-r)*(No*po) = 1,30*(1-r)*Bo

hvoraf

1,17 = 1,30*(1-r)         hvoraf r beregnes


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2009 af Duffy

og opg. 2: En ny bil koster 120.000 kr. Værdien nedskrives hvert år med 15% på selvangivelsen. Angiv vækstraten for bilens værdi.

r = -15% = -0,15

Vækstraten er giver ved (1+r) , således er vækstraten (1-0,15) = 0,85

Hvad er bilen nedskrevet til efter 2 år?  =120.000 · 0,852   [udreg nu selv tallet på din lommeregner]

- efter 5 år? = 120.000 · 0,853

- efter 10 år? =  120.000 · 0,8510

Angiv en regneforskrift for den funktion, der angiver bilens værdi på selvangivelsen x år efter anskaffelsen.
 

f(x) = 120.000 (1-0,15)x


Svar #3
25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

takker.  men angående opg 1. så kan jeg ikke finde ud af hvordan r skal beregnes?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2009 af Duffy

1,17 = 1,30*(1-r)

<=>

1,17/1,30 = (1-r)

<=>

(1,17/1,30) -1 = -r
 

<=>

r = 1 - (1,17/1,30)

<=>

r = 0,1 = 10%


 


Svar #5
25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

Tusind tak (;


Skriv et svar til: et teater hævede billetprisen med 30%

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.