Fysik

Vinkel med vandret - Jævn cirkelbevægelse, vinkel med vandret..

29. april 2009 af Morten st (Slettet)

Godaften.

Jeg er ved at skrive mit fysik A projekt på 3. år og jeg har valgt at beskæftige mig med en cyklist som foretaget en jævn cirkelbevægelse..

Jeg vil beregne vinklen som cyklisten får med vandret, når han kører rundt i cirklen..

Men det er somom der mangler ''en'' oplysning ud fra det jeg har målt..

Jeg har følgende:
 

- Radius 6,63m
- Omløbstid 9,8 s
- og gennemsnitshastighed

Hvordan kan jeg beregne vinklen cyklisten danner med vinkelret udfra disse oplysninger..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2009 af kieslich (Slettet)

Kald vinklen cykelisten danner med vandret for v. Så skal centripetalfraften FC modsvare tyngdekraften på cyklisten, og gnidningskraften mod overfladen. Den første giver Ftyngde = FC*sin(v), heraf kan du finde v.

Lav en tegning, og husk at FC går på langs af cyklisten væk fra underlaget.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2009 af mathon

m*g*sin(α) = m*(v2/r)                   divider med (m*g)

sin(α) = v2/(r*g)

vinkelmål → Degree
α = sin-1(v2/(r*g))


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2009 af mathon

rettelse

m*g*cos(α) = m*ω2*r                     divider med (m*g)

cos(α) = ω2*r/g = (2π/T)2*r/g

vinkelmål → Degree
α = cos-1(2*r/(T2*g))
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2009 af mathon

genovervejelse:

på en tegning ses,
at
på den skrå linje som går igennem
dækkets røringspunkt med jorden
og cyklist + cykels massemidtpunkt M

med M som angrebspunkt
centripetalkraftens komposant skråt opad
kompenseres af tyngdekraftens komposant
skråt nedad

hvilket giver

(m*ω2*r)*cos(α) = (m*g)*sin(α)         som ved division med m*cos(α) giver

ω2*r = g*tan(α)                                hvoraf

tan(α) = ω2*r/g = (4π2/T2)*r/g

α = tan-1(2*r/(T2g))
...............

jeg beklager rodet i de mange tilløb

morale:
tænk før du taster!
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2009 af mathon

dækkets røringspunkt med jorden
og cyklist + cykels massemidtpunkt M

middeltallet for dækkenes røringspunkt med jorden
og cyklist + cykels massemidtpunkt M


Skriv et svar til: Vinkel med vandret - Jævn cirkelbevægelse, vinkel med vandret..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.