Fysik

Hjælp til 1 lille fysik opg..

26. november 2004 af sasha (Slettet)
Hej..

Antag, at atomerne i jern er tæt parket.

a) Beregn det gennemsnitlige rumfang pr. atom i jern.

b) Antag at jernatomet er kugleformet og beregn dets radius..

opg a): skal jeg ik bruge formlen
N=N(A)*(JERNS MASSEFYLDE)/(12) ?

Men jeg kan ike lige huske hva (A) var for noget og hvad jerns massefylde var ?


opg b): skal jeg ik bruge formlen
V(atom)= (4/3)* pi*r^3 (atom) <=>
r(atom)=((3*V(atom))/(4*pi))^(1/3) ?



Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2004 af Peden (Slettet)

a) Hmmm, du kan tage 1 liter jern, og finde ud af hvor mange atomer der er deri. Derefter kan du dividere 1 liter, med det du finder og regn dig frem til et rumfang.

b) Yes det virker rimeligt. Hvor V(atom) er det du finder i a)

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Hej,

a) Jerns massefylde kan du slå op i Databogen. Det er ikke massefylden der er relevant i den formel, du opskriver, men molarmassen M, idet

N = N(A)*n og n = m/M

hvor N(A) = 6.022*10^23 mol^(-1) er Avogadrokonstanten. Kombiner disse for at bestemme massen af et jernatom.

Herefter kan du finde atomets volumen ved at bruge massefylden.

b) Helt enig i dit forslag.

//Singularity

Svar #3
26. november 2004 af sasha (Slettet)

jeg er ik med i opg a). forstår ik hva du mener, med at jeg kan tage 1 liter jern og finde ud af hvor mange atomer der er deri.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2004 af Peden (Slettet)

Det er nok også nemmest at gå frem efter "Singularity"'s metode.

Det jeg mente var at du kender vægten af ét jernatom, og du kender vægten af for eksempel 1 liter jern (udfra massefylden), på den måde kan du fastslå hvor mange jernatomer der er per rumenhed, og altså hvor meget hvert af dem må fylde.

Svar #5
26. november 2004 af sasha (Slettet)

oki mange tak #2.. altså 6.022*10^23 mol^(-1) * (hvad er n i dette tilfælde)?

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2004 af Peden (Slettet)

n er massen divideret med molarmassen

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Hvis du kombinerer de to formler, så får du

N = N(A)*m/M

og sætter du N=1 (du er jo interesseret i ét jernatom), så er massen af ét jernatom

m = M/N(A)

Både molarmassen M og densiteten (massefylden) af jern kan du slå op i Databogen. Derved kan du også finde voluminet af ét jernatom. Husk at regne i SI-enheder.

//Singularity

Svar #8
28. november 2004 af sasha (Slettet)

i opg a) har jeg gjort sådan: N = N(A)*m/M <=>
6,022*10^23 mol^-1 * 7,87g / 55,847M = 8,48 mol^-1

er det rigtigt eller forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#8: Det er ikke korrekt. Gør i stedet som beskrevet i #7, sæt N=1 (ét Fe-atom) og beregn

m = M/N(A) = (55.85g/mol)/(6.022*10^23mol^(-1)) = 9.27*10^(-23)g

så med antagelsen, at atomet er kugleformet, fås voluminet

V = m/(rho) = (9.27*10^(-23)g)/(7.873g/cm^3) = 1.18*10^(-23)cm^3

eller 1.18*10^(-29)m^3.

//Singularity

Skriv et svar til: Hjælp til 1 lille fysik opg..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.