Matematik

Reducér samt forkort!

05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Har aflevering til i morgen, og har to opgaver der driller :)

Håber nogen kan hjælpe :)..

Reducer:

(2a-b)(2a+b)-4(a+3b)^2+4b(6a-1)

Forkort:

(x^2-xy)/(xy-y^2)


Brugbart svar (3)

Svar #1
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Prøv selv i første omgang. :)


Svar #2
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Har prøvet! Ellers ville jeg jo ikke sætte den ind?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvad er dit bud så?


Svar #4
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Jamen har et program TI Interaktive som siger at reducer opgaven giver: 4*b(6a-1)-24ab-37b^2

Men når jeg selv prøver bliver det: -11b^2+24ab-4b og det kan ikke passe så.

Og er helt på bar bund i opgaven omkring forkortelse :(


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Indskriv dine mellemregninger - så kigger vi på det.

Mht forkortelsen, så prøv at sætte noget udenfor parantes både i tæller og nævner.


Svar #6
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Okay:

(2a-b)(2a+b)-4(a+3b)^2+4b(6a-1)

4a^2-2ab+2ab+b^2-4a^2-12b^2+24ab-4b

b^2-12b^2+24ab-4b

-11b^2+24ab -4b

Hva mener du med at sætte udenfor parantesen? Er virkelig lost i den opgave!


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: 4(a+3b)^2 = 4(a^2 + 9b^2 + 6ab) = 4a^2 + 36b^2 + 24ab

Prøv at se, om det hjælper dig videre.

At sætte noget udenfor parantes gøres som i følgende eksempel:

ab+bc = b(a+c).


Svar #8
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Desværre er overhoved ikke med :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2009 af MN-P (Slettet)

TI har ikke reduceret i bund, den mangler at gange ind i den sidste parentes.

Dette kan betyde at du måske ender med et andet udtryk end den.

Øh... husker du at tallene skal ganges ikke lægges sammen? Det er et gær på hvordan fejlen kan opstå, men jeg er langt fra sikker på at det er det ud har gjort.

Gør som #5 anbefaler skriv dine udregninger med mellemregninger her. Så finder vi nok ud af, hvad du gør forkert, så du kan få lavet det rigtigt bagefter.

 2) sæt x udenforførste  parentes

og sæt y udenfor anden parentes

forkort med det der nu er tilbage i de to parenteser (det skulle gerne være det samme begge steder)


Svar #10
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Har skrevet mellemregningerne jo? og jeg kan ikke skrive noget til opgaven omkring forkortelse, for aner ikke hvordan jeg skal begynde med den? ligger jo ikke et spørgsmål herind hvis jeg ved hvad jeg skal gøre, gør det jo netop fordi jeg er på bar bund i begge opgaver :S


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Okay. Din udregning af den første parantes er korrekt, men din udregning af den anden parantes er forkert. Jeg har skrevet den korrekte udregning i #7.

Har I ikke arbejdet med at sætte udenfor parantes før?


Svar #12
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

ved jeg ikke? men kan du finde ud af den?


Svar #13
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

men det du har skrevet i #7 er ikke rigtig i forhold til TI? Altså er virkelig slet ikke med i hvad du skriver? Kan du evt. skrive hele mellemregningen ??


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#12: Du må vel vide, om du har arbejdet med at sætte udenfor parantes før. Har I lavet andre opgaver af samme type?


Svar #15
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Jamen det har vi så ikke? Kan du hjælpe mig med opgaver eller ikke, for det er bare det jeg spørger om? Jeg kan ikke selv, og så søgte jeg jo bare hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Jeg kan sagtens hjælpe dig, men jeg gider ikke give dig facit eller alle mellemregningerne. Du kan få et skub i den rigtige retning. Det har jeg givet dig i #7.


Svar #17
05. maj 2009 af stinesdikael (Slettet)

Det kan du jo så ikke. For forstår fortsat ikke hvad du skriver i #7. Og forstår slet ikke forkortelsen, hvilket jeg har givet udtryk for op til flere gange nu.


Skriv et svar til: Reducér samt forkort!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.