Matematik

Hjælp til skæring ml. cirkel og linje

10. maj 2009 af Borrisholt (Slettet)

En cirkel jar centrum (-2,1) og radius 5, og en linje l er bestemt ved ligningen: 2x + y - 6 = 0. Undersøg om linjen l skærer cirklen. Jeg har indtil videre opstillet cirklens ligning..


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af lallenalle (Slettet)

okey du kan gøre brug af flere fremgangsmåder.

du kan nu undersøge om afstanden fra linjen til centrum netop er 5.

eller

du kan skærer linjen og cirklen ved at isolere y i din linjes lingning og indsætte i cirklens ligning. dermed har du kun en variabel nemlig x. her vil det være nok at sikre dig at diskriminanten er enten positiv 0 eller negativ.


Svar #2
10. maj 2009 af Borrisholt (Slettet)

Okay, jeg er nået frem til, at linjen ikke skærer cirklen. Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2009 af viciouz (Slettet)

JEg er også helt lost i denne opgave, er der nogen som vil vise mig beregningen? :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2009 af lallenalle (Slettet)

cirklens ligning :

(x+2)^2 + (y-1)^2 = 25

linjens ligning :

y=-2x+6

skæring:

x^2+4+4x + (-2x+5)^2 =25

x^2+4+4x +4x^2+25 -20x =25

5x^2 -16x +4 = 0

d = (-16)^2 -(4*5*4)

d > 0 altså har vi to skæringspunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2009 af keg (Slettet)

Hej,

 jeg får den til at skære to steder.

Har derefter tegnet det op i målestoksforhold på kvadreret papir,

og finder at der er to skæringspunkter


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. maj 2009 af webnord (Slettet)

Når vi har diskriminanten 176 kan den sættes ind i formlen x=(-b-+kvrod D)/2*a

x=(16-kvrod 176) /10 eller x = (16 + kvrod 176)/10

x= 0,2734 eller x = 2,9266

herefter sættes x ind i formlen (x+2)2 +(y-1)2 = 25


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2009 af webnord (Slettet)

eller x sættes ind i formlen: y=-2x+6

y = -2*0,2734+6 = 5,4532 

y = -2*2,9266+6 = 0,1467

skæringspunkter (0,2734 , 5,4532) og (2,9266 , 0,1467)


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2009 af mathon

...kort version

hvis
    dist(l,C(-2,1)) = |2*(-2) + 1 - 6|/√(22+12) ≤ 5

skærer l cirklen


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2009 af Malika (Slettet)

kan den her opgave komme til uden hjælpemidler???


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. november 2009 af Maya90 (Slettet)

dist(l,C(-2,1)) = |2*(-2) + 1 - 6|/√(22+12) ≤ 5  

Er der én der kan forklare dette nærmere?

Er det nødvendigt at udregne cirklens ligning også ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. november 2009 af mathon

alment
en linje L har ligningen y = ax + by + c = 0   med normalvektor n[a,b] med længden n = √(a2+b2)

afstanden fra linjen til punktet A(p,q)
beregnes af
                    dist(L,A(p,q)) = |a·p + b·q + c|/√(a2+b2)


Skriv et svar til: Hjælp til skæring ml. cirkel og linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.